Izberite jezik:
header_duhovno_sredisce.jpgheader_zgodovina.jpgheader_cerkev.jpgheader_domov_2.jpgheader_druzinski_center.jpgheader_forum.jpgheader_gnidovcev_dom.jpgheader_samostan_lazaristov.jpgheader_vrt.jpg

Ali se postim dosledno?

Ni odgovorov
s. Slavica Lesjak
Odjavljen
Zadnjič prijavljen: 1 hour 5 min od tega
Pridružen: 13.01.2011

Ali se postim dosledno?

»O tem, kakšen post želi Gospod, govori današnje berilo iz knjige preroka Izaija (glej Iz 58,1-9): 'Raztrgaj krivične spone, odpni vezi jarma, osvobodi tlačene in zlomi sleherni jarem.' Post je ena od nalog postnega časa. Če se ne moreš popolnoma postiti, da bi čutil neizmerno lakoto, se odloči za ponižen, a resničen post. Izaija našteje mnoge nedoslednosti v prakticiranju kreposti, na primer 'hoditi po svojem poslu', skrbeti za denar, 'priganjati delavce'. Reveži, ti se morajo postiti, ker nimajo ničesar za jesti, ti pa jih potem še preziraš. Ne moreš na eni strani govoriti z Bogom, na drugi pa s hudičem, saj je to nedosledno.

'Vi se dandanes ne postite tako, da bi se slišal vaš glas na višavi.' Torej: 'mi se postimo, mi smo katoličani, jaz pripadam temu združenju, mi se vedno postimo, opravljamo pokoro'. Ampak, ali se postite dosledno? Ali pa opravljate nedosledno  pokoro, kakor pravi Gospod, hrupno, da bi vas vsi videli in rekli 'Kakšna dobra oseba, pravičen moški, pravična ženska …' To je maska. Je zamaskirana krepost.

'Zamaskirati se' z nasmehom

Treba se je 'zamaskirati', a z nasmehom, da drugi ne bi videli, kako delam pokoro. Posti se, da bi pomagal drugim, in to vedno z nasmehom. Post je tudi v tem, da se ponižamo, in sicer tako, da razmišljamo o svojih grehih in Gospoda prosimo odpuščanje: 'Če bi ta greh prišel ven, če bi prišel v časopise – kakšna sramota!' In ravno to je tisto: Sramuj se!

Razmišljam o mnogih hišnih pomočnicah, ki si služijo kruh s ponižujočim in preziranim delom. Na domu nekega prijatelja sem bil priča, ko je njegova mama dala klofuto hišni pomočnici, stari 81 let. Morda bo kdo rekel, da sam ni nikoli nikogar oklofutal, a treba se je vprašati, kako se do teh ljudi obnašamo – kot do oseb ali kot do sužnjev? Jih pravično plačuješ, imajo počitnice, je oseba ali jo imaš za žival, ki ti pomaga na tvojem domu? Razmislite o tem. V naših hišah, v naših ustanovah obstajajo te osebe. Kako se obnašam do svoje hišne pomočnice?

Ne hoditi po dvojni poti

Rad bi podelil še eno osebno izkušnjo. Ko sem govoril z nekim gospodom, ki je izkoriščal hišne pomočnice, sem mu razložil, da je to težki greh, saj so Božja podoba kakor mi, medtem ko je ta gospod trdil, da gre za manjvredne ljudi. Post, ki ga želi Bog, je tudi 'podeliti svoj kruh z lačnim' in 'v hišo pripeljati bedne brezdomce', obleči nagega, ko ga vidiš in ne zanemarjati svojih sorodnikov. Danes razpravljamo o tem, ali dati streho nad glavo tistim, ki zanjo prosijo.

V tem postnem času delajmo pokoro, vsaj malo začutimo lakoto, več molimo in se vprašajmo, kako se obnašamo do drugih: Ali moj post pride do nudenja pomoči drugim? Če ne, je lažen, je nedosleden in vodi po poti dvojnega življenja. Ali se pretvarjam, da sem kristjan, pravični, kakor farizeji, kakor saduceji? A v sebi to nisem. Ponižno prosimo milost doslednosti. Doslednost! Če neke stvari ne morem narediti, je ne bom delal. Nikakor pa je ne delaj nedosledno. Naredi samo tisto, kar lahko narediš, in to s krščansko doslednostjo. Naj nam Gospod podeli to milost.« (Papež Frančišek med sv. mašo v Domu sv. Marte, 16.2.2018)


Papež Frančišek med jutranjo homilijo o doslednem postu