Izberite jezik:
header_duhovno_sredisce.jpgheader_zgodovina.jpgheader_cerkev.jpgheader_domov_2.jpgheader_druzinski_center.jpgheader_forum.jpgheader_gnidovcev_dom.jpgheader_samostan_lazaristov.jpgheader_vrt.jpg

a04 Jožef je storil, kakor mu je naročil angel

2 odgovora [Zadnja objava]
Peter Žakelj
Odjavljen
Zadnjič prijavljen: 3 hours 38 min od tega
Pridružen: 10.01.2011

Jezusovo rojstvo

Z rojstvom Jezusa Kristusa je bilo takóle: Njegova mati Marija je bila zaročena z Jožefom; in preden sta prišla skupaj, se je izkazalo, da je noseča – bila pa je noseča od Svetega Duha. Njen mož Jožef je bil pravičen in je ni hotel osramotiti, zato je sklenil, da jo bo skrivaj odslovil. Ko je to premišljeval, se mu je v sanjah prikazal Gospodov angel in rekel: »Jožef, Davidov sin, ne boj se vzeti k sebi Marije, svoje žene; kar je spočela, je namreč od Svetega Duha. Rodila bo sina in daj mu ime Jezus, kajti on bo svoje ljudstvo odrešil grehov.« Vse to pa se je zgodilo, da se je izpolnilo, kar je Gospod rekel po preroku: Glej, devica bo spočela in rodila sina in imenovali ga bodo Emanuel, kar v prevodu pomeni Bog z nami. Ko se je Jožef zbudil, je storil, kakor mu je naročil Gospodov angel. Vzel je svojo ženo k sebi. Mt 1,18-24

 


 

Jožef je storil, kakor mu je naročil Gospodov angel

Četrta adventna nedelja nam z evangeljskim odlomkom na nek način ponuja sklep adventnega časa. Na prvo adventno nedeljo smo bili povabljeni k budnosti. Bodite budni, ker ne veste, kdaj pride gospodar, se je glasilo povabilo. Ob tem smo bili povabljeni k razmišljanju, kakšnim ciljem v življenju sledimo. S kakšnim notranjim vzgibom nekaj delamo, da bi bili med tistimi, ki bodo ob Gospodovem prihodu sprejeti, ne puščeni.


Na drugo adventno nedeljo smo lahko videli, kako je Marija pogumno vstopala v dialog z angelom. Oba sta vzela za res njun strah, iskala odgovore na božje povabilo. Preteklo nedeljo pa je bil pred nami Janez Krstnik, ki ni bil popolnoma gotov, ali je Jezus tisti, ki ga pričakuje, ali naj čaka drugega. Tudi Janez dobi po slih Jezusovo utemeljitev, naj zaupa, kajti znamenja so jasna: gluhi slišijo, hromi hodijo, slepi vidijo, ubogim se oznanja božje kraljestvo.

Ob teh evangeljskih odlomkih smo lahko razumeli, da Bog razume budnost kot neprestano razmišljanje in izbiranje med dobrim in slabim, med našim in njegovim. Vsi odlomki so na nek način tudi ponujali tolažbo in utemeljevali, zakaj je dobro, da sledimo Gospodovemu povabilu. Kaj pa današnji odlomek?

Pred nami je Jožef. Zaskrbljen ugotavlja, da se dogaja nekaj, česar ne more razumeti. Kako to, da je Marija noseča, ko pa vendar še nista bila skupaj. Ker jo ima rad in ker globoko v sebi čuti, da ga ima rada tudi ona, mu srce ne pusti, da bi sledil pravilom postave, po kateri bi jo moral postaviti pred celotno vaško skupnost, jo osramotiti ali celo kamnati. Sklenil je, da jo skrivaj odslovi. V tem razmišljanju mu pride naproti angel. Njegovo sporočilo je zelo zgoščeno. Takole smo slišali: »Jožef, Davidov sin, ne boj se vzeti k sebi Marije, svoje žene; kar je spočela, je namreč od Svetega Duha. Rodila bo sina in daj mu ime Jezus, kajti on bo svoje ljudstvo odrešil grehov.«Jožef, ki je v grozni stiski, ne dobi dosti pojasnil. Angel mu ne pojasni, zakaj se je Bog odločil, da bo spočela še preden se onadva poročita. Zakaj je izbral prav njega za božjega skrbnika in varuha? Nič ne govori o njem, govori samo o Odrešeniku in o tem, kaj bo pridobilo ljudstvo.

Težko si predstavljamo, da je bilo to prvo Jožefovo razmišljanje o svojem življenju in poslanstvu. Gotovo je prehodil pot budnosti, na katero nas je vabil letošnji advent. Lahko si predstavljamo, da se je Jožef že na posebno oseben način v molitvi ali celo videnjih že pogovarjal z Bogom.Zato mogoče lahko brez oklevanja in iskanja odgovorov sprejme dejstvo, v katerega je postavljen. V vsakem primeru, ali je šlo še za kakšna druga intimna srečanja z Bogom ali ne, pa lahko razumemo, da je prav to – kar smo sledili v tem adventnem času – celotna božja logika življenja. Kakšna?

Najprej nas povabi k razmišljanju. Želi, da si v življenju zastavljamo cilje, da si sledimo tako strahovom kot hrepenenjem. Hoče, da vstopamo z vsem, kar smo, iskreno v dialog tako z bližnjimi kot z Bogom. Daje nam argumente, kaj je bolje in kaj slabše. Vzgaja nas ob primerih, kakor Marijo. Pojasnjuje in osvetljuje naše poti. Potem pa pride v nekem trenutku, kakor pri Jožefu, čas brez pojasnil, čas brez logike oz. celo čas, ko se dogaja nekaj, kar se zdravi pameti upira. Pride čas, ko nas Bog povabi, da se mu predamo. Ko ni več pomembno, ali je za nas dobro ali ne, logično ali ne. Pomembno je le, da mu sledimo. Da sledimo njemu, ki je Emanuel – Bog z nami.

Dragi bratje in sestre, advent se pomika h koncu in že diši po božiču. Mogoče marsikaj v našem življenju ni tako kot smo si zamislili ali si želeli. Evangelij današnje nedelje nas vabi, da v vsem, kar presega naš razum stopimo prek sebe. Gre za vero, ki jo čudovito živi Jožef. Čeprav ne razume, ker ni mogoče razumeti, čeprav ne ve, kaj mu bo vse to prineslo, zaupa. Ve, da je Bog dober, da je z njim, da ga ni pozabil in to mu zadošča. V tej veri stori, kar mu naroča. Sprejme življenje takšno kot si ga je zamislil Bog. Sprejmimo ga tudi mi in pogumno stopajmo za njim, da ga srečamo v jaslicah tega božiča.

s. Slavica Lesjak
Odjavljen
Zadnjič prijavljen: 3 hours 25 min od tega
Pridružen: 13.01.2011

Hvala za pridigo!

Jožefov zgled v situaciji, v kakršno ga je Bog postavil, res jemlje dih. Kakšna vera! Kakšno zaupanje Bogu in zaročenki Mariji!

»Gre za vero, ki jo čudovito živi Jožef. Čeprav ne razume, ker ni mogoče razumeti, čeprav ne ve, kaj mu bo vse to prineslo, zaupa. Ve, da je Bog dober, da je z njim, da ga ni pozabil in to mu zadošča. V tej veri stori, kar mu naroča. Sprejme življenje takšno kot si ga je zamislil Bog. Sprejmimo ga tudi mi in pogumno stopajmo za njim, da ga srečamo v jaslicah tega božiča.«

Vsem lep sveti večer v pričakovanju polnočnice, jutri pa vesel, miren in blagoslovljen božič!

Mateja_HCIsonca
Odjavljen
Zadnjič prijavljen: 27 weeks 4 days od tega
Pridružen: 26.12.2014

Letošnji Božič mi izkustveno potrjuje vsebino tvoje pridige.

Da lahko vem, kaj si želim, kako sem...a vidim tudi, kje so potrebe, kaj je boljše, bolj pomembno, stopim v dialog in vidim drugega,prepoznam v njem brata in iz teh (samih po sebi zelo drobnih stvari), se rodi lepota in blagoslov.

In se vse poveže v Ljubezni. V svetlobi. Od jaslic, od Boga, k nam, in med nami ljudmi...
In tam se Ž/življenje rojeva in gre naprej...dobi novo bolj svet(l)o dimenzijo...

Milosten pobožični čas vam želim!