Izberite jezik:
header_duhovno_sredisce.jpgheader_zgodovina.jpgheader_cerkev.jpgheader_domov_2.jpgheader_druzinski_center.jpgheader_forum.jpgheader_gnidovcev_dom.jpgheader_samostan_lazaristov.jpgheader_vrt.jpg

a02 Vznemirila se je in premišljevala

3 odgovori [Zadnja objava]
Peter Žakelj
Stran je dosegljiva
Zadnjič prijavljen: 3 min 7 sec od tega
Pridružen: 10.01.2011

Napoved Jezusovega rojstva

V šestem mesecu je Bog poslal angela Gabriela v galilejsko mesto Nazaret, k devici, zaročeni z možem, ki mu je bilo ime Jožef, iz Davidove hiše, in devici je bilo ime Marija. Angel je vstopil k njej in rekel: »Pozdravljena, obdarjena z milostjo, Gospod je s teboj!« Pri teh besedah se je vznemirila in premišljevala, kakšen pozdrav je to. Angel ji je rekel: »Ne boj se, Marija, kajti našla si milost pri Bogu. Glej, spočela boš in rodila sina, in daj mu ime Jezus. Ta bo velik in se bo imenoval Sin Najvišjega. Gospod Bog mu bo dal prestol njegovega očeta Davida in kraljeval bo v Jakobovi hiši vekomaj; in njegovemu kraljestvu ne bo konca.« Marija pa je rekla angelu: »Kako se bo to zgodilo, ko ne poznam moža?« Angel ji je odgovoril: »Sveti Duh bo prišel nadte in moč Najvišjega te bo obsenčila, zato se bo tudi Sveto, ki bo rojeno, imenovalo Božji Sin. Glej, tudi tvoja sorodnica Elizabeta je spočela sina v starosti; in to je šesti mesec njej, ki so jo imenovali nerodovitno. Bogu namreč ni nič nemogoče.« Marija pa je rekla: »Glej, Gospodova služabnica sem, zgôdi se mi po tvoji besedi!« In angel je šel od nje. Lk 1,26-38

 

 

Vznemirila se je in premišljevala

Božja beseda pretekle nedelje nas je povabila k budnosti. Gotovo je vzor budnosti prav Marija, ki je prva v polnosti prisluhnila Božji besedi in jo v odprtosti za Božjo milost sprejela v svoje življenje. V njej in po njej je Božja beseda rasla in se naselila med nami. V srečanju med angelom in Marijo, med Bogom in njo kot predstavnico človeštva, lahko opazujemo, kaj vse je potrebno, da bi mogli biti budni. Najprej ne pozabimo, kar smo razmišljali že preteklo nedeljo. Da bi bili budni je potrebna jasna misel, naravnana na cilj: hoteti slišati Boga in slišati bližnjega. Drugo pa: umolkniti in prisluhniti. V tem smislu je Marija popolna 'Gospodova služabnica'. Njen cilj je jasen: izpolniti hoče Božjo voljo. Njena drža: pozorna poslušnost, da bi naredila stvari prav in dobro.

Današnji evangelij pa nam ponuja dodatna pojasnila glede budnosti. Kaj še lahko spoznamo v srečanju med angelom in Marijo? Zanimivo mi je, da je zelo jasno poudarjeno, da se je Marija prestrašila. Strah vsi poznamo. Tudi različna druga čustva se nam v tem ali onem odnosu, v tem ali onem položaju prebudijo. Marijin odziv na svoje doživljanje je, zaradi budnosti, zaradi jasne naravnanosti na cilj in temeljne drže tj. poslušnosti, zelo preprost: Začne premišljevati. Ustavi se, ne prepusti se čustvovanju. Ve, da jo je strah, a v strahu ne izgublja razuma. Začne premišljevati in pozorno prisluhne angelu.

Angel ne obide Marijinega strahu, ampak jo spodbudi: »Ne boj se, Marija!«, pravi. Potem ji razloži, kaj se bo zgodilo. Marija stopi v dialog z angelom in jasno izrazi svoj dvom, svojo negotovost oz. svoje omejeno razumevanje, zato vpraša: »Kako se bo to zgodilo, ko ne poznam moža?« Če se najprej poslovi od svojih občutkov, se je takoj pripravljena odpovedati tudi svojim omejenim predstavam, vendar hoče stvari razumeti. Tako stopa kot odgovorna, zrela oseba v odnos z bližnjim, angelom, Bogom.

Angel ji jasno razloži, kaj se bo zgodilo. Najprej ji pove, kako, potem pa ji da primer, s katerim utemelji, zakaj je njegova utemeljitev razumna in trdna. Kakor je Bog pri teti Elizabeti posegal po nadnaravni poti, tako posega tudi pri njej. Kakor je Bogu vse mogoče pri ostareli, tako je vse mogoče pri zaročenki! Primera je jasna. Marija bi lahko rekla, tako kot se dogaja pogosto nam: Pri meni je drugače. Pri Elizabeti ne gre za isto … in bi trmarila s svojim prav. A Marija vzame primero za res, angelu zaupa. Reče si: Saj je logično, kar govori. Zato brez pomišljanja odgovori angelu: »Glej, Gospodova služabnica sem, zgôdi se mi po tvoji besedi!«

Marijin praznik nam danes torej daje oporo v budnosti tega adventnega časa. Ob njenem pogovoru z angelom, ob njeni drži do nečesa, kar ne razume, se lahko učimo resničnega dialoga, ki bo rodoviten za vse. Povabilo k budnosti je torej danes še več kot naravnanost na cilj in pripravljenost za poslušanje. Je povabilo da:

-          svoja čustvena stanja, ki se nam v odnosih porajajo in nas pogosto ohromijo, presegamo s treznim razmišljanjem. Prav je, da vzamemo za res, to kar čutimo. A premišljevanje mora prevzeti nadzor nad doživljanjem.

-          kakor Marija, izražamo svojo negotovost in stopimo z bližnjim v resen dialog. In kot drugi smo vedno poklicani, da svoja stališča tudi utemeljimo.

-          ob primerih pojasnjujemo svoja stališča ali pa ob primerih razumemo svoj položaj. Neodgovorno je, če se ob primerih ničesar ne naučimo, ker si domišljamo, da smo tako enkratni, da nič ni primerljivo našemu položaju. Če Mariji ni pod čast primera z Elizabeto, tudi nam ne sme biti pod čast nobena jasna primerjava.

Prepričan sem, da bo takšna budnost v adventnem času zelo koristna za našo osebno rast in za rast naših občestev. Naj nam bo pri tem v pomoč priprošnja Brezmadežne.

Mateja_HCIsonca
Odjavljen
Zadnjič prijavljen: 13 weeks 1 day od tega
Pridružen: 26.12.2014

Že razmišljanje prejšnje nedelje je zahtevno...to pa še mnogo  bolj.
Že za brat,' kaj šele za živet'. Čeprav je smiselno, dobro in potrebno.

Ko so moja čustva močna, se razum največkrat vklopi z nekaj urnim ali nekaj dnevnim zamikom...pa še za to me mora pogosto kdo/kaj ustaviti, da se spravim k sebi. Sicer grem naprej kot tank in zrušim vse, kar mi pride na pot.

Svojo nemoč in negotovost najraje skrijem in se umaknem... ali izbruhnem in protestiram. Vsekakor mi mora biti neka naloga zelo važna, da to presežem. Da bi to zmogla zaradi želje po odnosu... uff... redko.

Še nekaj časa je do Božiča...naj mi/nam uspe vsaj kakšen korak v tej smeri. 
Da bodo naši odnosi, delo...lepši in poznejši. + 
 


Andreja
Slika za %user
Odjavljen
Zadnjič prijavljen: 4 days 4 hours od tega
Pridružen: 10.01.2011
Živijo
 
Ob Marijinem prazniku je na facebooku krožil prispevek o tem, da je to praznik seksa in da bi morali v cerkvi to še posebej izspostaviti. Ob precej zmedenem članku, sem pomislila, kako jasno in globoko misel lahko beremo v Petrovi pridigi o lepoti dialoga, ki ga je sposobna Marija zaradi svoje čistosti in odprtosti do Boga.
Mislim si, da gotovo ni potrebno, da bi Cerkev morala praznovati skes, ampak se učiti globokih, čistih in odprtih medsebojnih odnosov, ki jih lahko gradimo samo na način, ki nam ga daje Marija:
  • - zavedati se svojih čustev in jih z razumom uravnavati,
  • - izražati svoja čustva, dvome, misli in stopiti v resen dialog z drugim, 
  • - svoja stališča utemeljiti na primerih oz. primere drugega prenesti v svoje življenje.
 
 
V tem adventnem času si za vse nas želim tudi to, da bi znali ločevati zrno od plev in izbirali tisto, kar nas vodi v globoko povezanost z Bogom in bližnijimi. Da bi znali v poplavi take in drugačne duhovnosti odkriti in slediti tisti, ki je resnična.
 
 

"Polkicani smo, da z dejanji razodevamo božjo dobroto." Sv. Vincencij Pavelski

s. Slavica Lesjak
Odjavljen
Zadnjič prijavljen: 1 hour 16 min od tega
Pridružen: 13.01.2011

Zelo me nagovarja tale misel iz pridige in ta Marijina drža:

»Da bi bili budni je potrebna jasna misel, naravnana na cilj: hoteti slišati Boga in slišati bližnjega. Drugo pa: umolkniti in prisluhniti. V tem smislu je Marija popolna 'Gospodova služabnica'. Njen cilj je jasen: izpolniti hoče Božjo voljo. Njena drža: pozorna poslušnost, da bi naredila stvari prav in dobro… Marijin odziv na svoje doživljanje je, zaradi budnosti, zaradi jasne naravnanosti na cilj in temeljne drže tj. poslušnosti, zelo preprost: Začne premišljevati. Ustavi se, ne prepusti se čustvovanju. Ve, da jo je strah, a v strahu ne izgublja razuma. Začne premišljevati in pozorno prisluhne angelu.«

Naj mi Brezmadežna izprosi nekaj te svoje budnosti v mojem življenjskem adventu!