Izberite jezik:
header_duhovno_sredisce.jpgheader_zgodovina.jpgheader_cerkev.jpgheader_domov_2.jpgheader_druzinski_center.jpgheader_forum.jpgheader_gnidovcev_dom.jpgheader_samostan_lazaristov.jpgheader_vrt.jpg

a01 Bodite torej budni

2 odgovora [Zadnja objava]
Peter Žakelj
Odjavljen
Zadnjič prijavljen: 5 hours 21 min od tega
Pridružen: 10.01.2011

Nihče ne ve ne dneva ne ure

Tisti čas je rekel Jezus svojim učencem: »Kakršni so bili namreč Noetovi dnevi, tako bo tudi ob prihodu Sina človekovega. Kakor so namreč v tistih dneh pred potopom jedli in pili, se ženili in se možile do dne, ko je šel Noe v ladjo, in niso spoznali, dokler ni prišel potop in vseh odnesel, tako bo tudi ob prihodu Sina človekovega. Takrat bosta dva na polju: eden bo sprejet, drugi puščen. Dve bosta mleli na kamnu: ena bo sprejeta, druga puščena. Bodite torej budni, ker ne veste, katerega dne pride vaš Gospod! Vedite pa, da bi bil hišni gospodar buden, če bi vedel, ob kateri straži pride tat, in ne bi pustil vlomiti v svojo hišo. Zato bodite tudi vi pripravljeni, kajti ob uri, ko ne pričakujete, bo prišel Sin človekov.« Mt 24,37-44

 


 

Bodite torej budni

Jezus nam govori o koncu, ko bo prišel ter kot gospodar ločil dobro od slabega, oz. kot pravi v drugi priliki ovce od kozlov, … Brez vsakega hrupa bo pregledal, kaj je dobro in kaj slabo. Niti vedeli ne bomo, da gre za izbiro, pravi. Preprosto bo eden sprejet in drugi puščen. Kruto, nič posebnega, nobenega znamenja, samo izbira med tistimi, ki so se na Gospodov prihod pripravili in tistimi, ki nanj niso bili pripravljeni.


Kako naj se pripravljamo? »Bodite budni!«, pravi Jezus.
Tudi glede tega ne komplicira. Bodite budni, to vam zadošča! Kaj pomeni biti buden, sem se vprašal. Kdaj sem buden? Kdaj je človek danes buden? Prvo, kar mi je prišlo na misel je:

-          V avtomobilu sem buden, ko vozim v koloni, ko je gneča po mestu, da ne bo nesreče.

-          Pozoren sem, kje je radarska kontrola, kje stojijo policaji, da ne bo kazni.

-          Budni smo, ko iščemo pravo pot in razmišljamo, kako priti do cilja.

-          Budni smo bili kot otroci, če smo hoteli kaj prepisat in smo pozorno opazovali, kam gleda učiteljica.

-          Budni smo v gozdu, če iščemo gobe.

-          Budni smo bili na štartu, preden smo tekli, da bi štartali čim boljše.


Kaj lahko ob tem pogledu na budnost spoznavam?
Kdaj oz. zakaj sem dejansko buden? Lahko bi izpostavil troje. Če sem buden, je to zato, ker imam jasen cilj: nekam priti, se nečemu izogniti, nekaj doseči, nekaj najti. Budnost me žene tudi k temu, da sem pozoren na znamenja in ovire. Če hočem biti buden, moram znati umolkniti in poslušati.

Jezus nas vabi k budnosti. Kje pa so ovire? Danes vidim nekaj hudih ovir za budnost. Najprej, opažam tako pri otrocih kot pri odraslih, da ni prave sposobnosti za poslušanje. Temelj budnosti, je sposobnost slišati, poslušati, dojeti, videti, kaj drugi sporoča … Če gledam otroke in vzgojo otrok, je danes poplava hrupa. Otroci ves čas nekaj čebljajo, sploh jih nihče oz. nič ne umiri. Kako malo je vzgoje k molku in poslušanju. Kot da morajo oni vse povedati, odrasli pa naj poslušamo. Nemogoče je, da bi tako vzgojili otroka, ki bo sposoben budnosti. Budnost se začne s poslušanjem!

Seveda otroci odražajo le kaos, ki vlada v odnosih med odraslimi. Nihče ne posluša, nihče ni pozoren, kaj drugi reče, kaj šele, da bi razumel, kaj je mislil, kaj se mu dogaja. Vsi bi govorili, nihče ne bi poslušal. Še več, niti govorili ne bi, vsak je v svojem svetu in si misli svoje. Kje je prostor za budnost? Izklopljenost, odsotnost vsega, odsotnost razuma, odsotnost odločanja za kar koli. Le golo lebdenje v ugodju in fantazijah.

Če povzamem, bi lahko rekel, da je prvo, kar moramo doseči v tem adventnem času: Ustvariti prostor v sebi, da bi mogli slišati. Tj. umolkniti in poslušati! Drugo pa je: Imeti moramo cilj. A ni zadosti, da cilje imamo, usklajeni morajo biti z božjimi. Bog želi, da bi imeli za cilj: videti Njega in videti bližnjega. Naj bo to preprost cilj tega adventa. Biti buden, pomeni, da sem na ta cilj zelo zavzeto naravnan, da ga imam intenzivno v glavi. Mislim nanj, ga iščem, mu skušam ves čas slediti. Kakor bi streljal z lokom. Lokostrelec gleda na cilj in ga skuša zadeti. Biti buden, pomeni imeti misel, ki skuša doseči cilj, si predstavljate?!

»Bodite torej budni!«, je preprosto povabilo, naj zapustimo svoj svet v glavi, da bi srečali bližnjega in Boga. Sledimo jasnemu cilju: videti bližnjega in videti Boga. Učimo se umolkniti in poslušati. Če bomo v letošnjem adventu dosegli to, bo že veliko. Bog nam bo vsekakor bližji.

s. Slavica Lesjak
Odjavljen
Zadnjič prijavljen: 1 hour 10 min od tega
Pridružen: 13.01.2011

»Bodite torej budni!«

»Prvo, kar moramo doseči v tem adventnem času: Ustvariti prostor v sebi, da bi mogli slišati. T.j. umolkniti in poslušati! Drugo pa je: Imeti moramo cilj. A ni zadosti, da cilje imamo, usklajeni morajo biti z božjimi. Bog želi, da bi imeli za cilj: videti Njega in videti bližnjega. Naj bo to preprost cilj tega adventa. Biti buden, pomeni, da sem na ta cilj zelo zavzeto naravnan, da ga imam intenzivno v glavi. Mislim nanj, ga iščem, mu skušam ves čas slediti.«

 

Hvala, Peter, za to lepo adventno spodbudo in nalogo! Naj nam Gospod da milost, da to ne bo samo vsebina teh štirih tednov priprave na božič, ampak vsebina našega življenjskega adventa. Kralj, ki prihaja, bo enkrat prišel, ko ga bom morda najmanj pričakovala. Kako preprosto in jasno Jezus pove: »Tisto noč bosta dva na eni postelji; eden bo sprejet, drugi puščen. Dve bosta skupaj mleli: ena bo sprejeta, druga puščena. Dva bosta na polju, eden bo sprejet, drugi puščen…« Torej sploh ni pomembno, kje me bo Kralj našel, ko pride: ali v postelji, ali pri pripravi hrane ali pri vsakdanjem delu; pomembno je samo, kako me bo našel, kje in kakšno je pri počitku, pri prehranjevanju, pri delu, v odnosih, pri molitvi… moje srce. Je budno? Zna poslušati? Pozna cilj? Hrepeni po odnosu z bližnjim in z Bogom? Samo od tega je odvisno, ali me bo prepoznal kot svojo in sprejel, ali pa preprosto pustil, da naprej gnijem v svojem egoizmu.

Naj nam Marija, ki je svoj advent živela v polnosti, izprosi blagoslova in budnosti v pričakovanju Kralja, ki prihaja!

Mateja_HCIsonca
Odjavljen
Zadnjič prijavljen: 13 weeks 1 day od tega
Pridružen: 26.12.2014

Videti Boga in videti drugega.
Kolikokrat mi/nam to ne uspe. In kolikokrat vidimo, a vidimo narobe. Ko v drugem vidimo le "ne bodi ga treba." Vidimo le nekoga, ki nam povzroča težave, gre na živce, ki se nam zdi brezupen, ker ni "rezultatov," ki bi jih želeli.

Videti...videti v drugem potencial, lepoto, verjeti vanj in biti blizu in v oporo...(tudi ko je štala).

In videti Boga, ki skrbi za nas, nas vodi...In ima rad...

Gospod, težko je to...veliko lažje je vse drugo...zato Te prosim/o ti nam pomagaj, Ti spreminjajo naše srce, da bo odprto...