Izberite jezik:
header_duhovno_sredisce.jpgheader_zgodovina.jpgheader_cerkev.jpgheader_domov_2.jpgheader_druzinski_center.jpgheader_forum.jpgheader_gnidovcev_dom.jpgheader_samostan_lazaristov.jpgheader_vrt.jpg

9. Mati čudovita

Ni odgovorov
urednik
Odjavljen
Zadnjič prijavljen: 10 weeks 2 days od tega
Pridružen: 17.03.2010

Kako lepa ženska!, je izraz, ki ga moški pogosto uporabi ob pogledu na žensko telo. Če je le nekoliko bolj pesniški, bo rekel, kako čudovita. Lepo! Saj nas je Bog vse ustvaril, da pojemo hvalo njemu in njegovemu stvarstvu. Tako ni prav nič narobe, da so Marijino lepoto občudovali že v času njenega življenja. Ko je Jezus govoril, je neka žena iz množice povzdignila glas in vzkliknila: »Blagor telesu, ki te je nosilo, in prsim, ki so te dojile!« On pa je rekel: »Še bolj blagor tistim, ki Božjo besedo poslušajo in se po njej ravnajo« (Lk 11,27).

 

V teh besedah neimenovane žene lahko vidimo veselje nad materinstvom, pa tudi veselje nad lepoto Marijinega telesa. Jezus ne zanika te lepote, marveč ji dodaja pravo vrednost. Kot bi hotel reči, da je telo mrtvo, če ga ne oživlja duh, da so prsi le žalosten predmet, če jih ne zremo v luči Božjega pogleda.

 

Jezus nakaže pot do prave lepote. Vabi nas, da v telesu ženske odkrivamo Boga stvarnika ter občudujemo njegovo stvaritev. Kako lepo je telo, ki odseva Boga samega! Koliko težav imajo nekatere ženske s sprejemanjem svojega telesa, ker ni vse po merilih tega sveta. Mar ne bi bilo bolje, da bi zaupale in verjele, da je čisto vse, do zadnjega lasu na glavi, ustvarjeno tako, kot si je zamislil Bog stvarnik?

 

In moški – mar ni na istem, ko občuduje žensko lepoto. Če svoje poglede in misli izroča Bogu, da bi zmogel misliti in gledati, kot hoče Bog, bo znal videti pravo lepoto ženske! Telo potem ni igrača, ni predmet strasti, ampak čudovita Božja podoba, ki vabi k veselju, občudovanju, čudenju.

 

Vsi, moški in ženske, se moramo ustavljati ob čudoviti materi, videti tudi njeno telesno lepoto in se je veseliti. V njej sta telo in duh čudovito zlita v eno. V čem je ta božja lepota, božji pogled? Jezus nas vabi, da telesno lepoto gledamo v luči duhovne lepote. Morda to najlažje razumemo ob besedah apostola Pavla, ko piše Korinčanom: »Mar ne veste, da je vaše telo tempelj Svetega Duha, ki je v vas in ki ga imate od Boga? Ne pripadate sebi, saj ste bili odkupljeni za visoko ceno. Zato poveličujte Boga v svojem telesu« (1 Kor 6,19-20).

 

Tempelj Svetega Duha smo, tempelj torej, ki sam po sebi nima cene, če ne služi Bogu. Zgradba, še tako lepa, je prazna, če ne služi svojemu namenu. Resnična lepota templja ali cerkve je v tem, da vanj po bogoslužju vstopa Bog. V najlepšem pomenu besede je Marija takšen tempelj, prostor, v katerega je vstopil učlovečeni Bog. Kako čudovito, ko telo sámo postane resničen tempelj božji.

 

In zakaj bi tega izziva ne sprejeli vsi? Vsi smo čudoviti božji templji, namenjeni, da v nas vstopa Bog. Če živimo s to zavestjo, bo naša telesna lepota vedno razodevala veselje Božjih otrok. Veselje, da smo Božja podoba in Božji ljubljenci. V doživljanju lastne nepopolnosti, teže sprejemanja svojih zunanjih pomanjkljivosti pa bomo zmogli verjeti, da se Bog ni zmotil, ko nas je ustvaril takšne. Verjame, da smo prav s takšno podobo, kakršno nam je dal, čudovit tempelj božji. V nas in po nas se lahko rojeva Bog. Naj bo tudi naše telo v celoti v službi Bogu.

 

Marija, čudovita mati, pomagaj nam, da se bomo veselili svoje telesne lepote in sprejemali svoje pomanjkljivosti. Naj po tvoji priprošnji postajamo čudoviti templji Svetega Duha.

 

Marija, Mati čudovita, prosi za nas!