Izberite jezik:
header_duhovno_sredisce.jpgheader_zgodovina.jpgheader_cerkev.jpgheader_domov_2.jpgheader_druzinski_center.jpgheader_forum.jpgheader_gnidovcev_dom.jpgheader_samostan_lazaristov.jpgheader_vrt.jpg

6. Mati prečista

Ni odgovorov
urednik
Odjavljen
Zadnjič prijavljen: 4 weeks 1 day od tega
Pridružen: 17.03.2010

Kako preprosto bi bilo, če bi bila čistost svetnikov vnaprej določena. Ne bo greha, ne skušnjave. A že Stara zaveza ugotavlja, da Bog svojega sina ljubi tako, da ga tepe, pa tudi celi rane. Torej je življenje vedno sestavljeno iz lepega in težkega. Tako tudi čistosti ni brez hudega napora in bojev. Tudi Marija je čista drugače, kot so čisti njeni kipi na oltarjih. Njena čistost je kakor zlato, ki se prečiščuje v ognju. Marija, preskušena v ognju trpljenja, iskanja in naporov, zares zasluži vzklik: Mati prečista.

 

Marija bi bila po naših predstavah najbrž čista tako, da bi odklonila Božje povabilo, da spočne od Boga, ne da bi bila poročena. Kaj bo rekel Jožef, se je gotovo spraševala, kaj bodo rekli ljudje, je v strahu pričakovala. A Mati prečista zaupa v Božjo voljo. Njena popolna čistost je v čistosti namenov, ne v umiku. Njen namen je vedno izpolniti Očetovo voljo. Vse svoje misli, besede in dejanja prečiščuje v ognju Očetove volje. Naj bo še tako nemogoče razumeti, ponavlja svoj Zgôdi se. Naj bo še tako nemogoče dojeti, ponavlja tudi nam: Karkoli vam reče, storite! To je Marijina čistost, življenje, ki se skozi stiske in preizkušnje vedno bolj prečiščuje in v nebesih zablesti v vsem sijaju.

 

Tako kot Marija imamo tudi mi več možnosti v življenju. Čistost lahko opravičimo tako, da bežimo pred vsem, kar pred nas postavljajo razne preizkušnje. Ko zbežimo pred situacijami, – ki jim po naši logiki, ne pa po Božji, nismo kos, – se radi ponašamo s svojo čistostjo. Potem je polno prostora za zgražanje nad drugimi, ki so morda padli pod težo skušnjav ali preizkušenj. Potem smo kot farizeji, ki so pripeljali pred Jezusa ženo, zasačeno pri prešuštvovanju. Jezusov pogled na nesrečno padlo ženo je neskončno sočuten. V njem se tudi žena najde vredna Božje ljubezni. V njegovem pogledu se ji vrača dostojanstvo Božjega otroka.

 

O Marijinih pogledih Sveto pismo ne piše dosti, a lahko si predstavljamo, da se je Jezus kot njen otrok učil lepote neobsojajočih pogledov prav pri njej. Ko je videl ljubečo mater, je toliko lažje izpolnjeval poslanstvo svojega nebeškega Očeta.

 

Kako čudovito je moralo biti srečanje dveh mater, Marije in tete Elizabete, nam govori Marijin hvalospev. Njuni pogledi se srečajo in v njima se razvije ena sama hvalnica Božjemu stvarstvu in vsej človeški zgodovini, ki jo piše dobri Bog. Lepota pogledov ustvarja tako čudovito hvalnico. Lepe misli, ki se zlivajo z neskončno Božjo ljubeznijo nad človeštvom, ustvarjajo prostor za slavljenje Božje pozornosti, ko Bog dviga majhne in na realna tla postavlja napuhnjene mogočneže.

 

Zazrimo se v teh majskih dneh v čudovit Marijin pogled. Pogled žene, ki ljubi Božjo lepoto v nas in vidi prek naših grehov in padcev. Pogled ljubeče matere, ki v lastni čistosti verjame v dobre namene svojih otrok, čeprav kot njeni otroci pogosto pademo.

 

Učimo se te čistosti ob njej, ne da bi bežali pred preizkušnjami, ampak da v njih vztrajamo. Tako se prečiščujejo naše misli, besede in dejanja.

 

Mati prečista, pomagaj nam do čistosti naših pogledov, misli, besed in dejanj, da bomo lahko s svojim življenjem peli hvalnico tebi in našemu Stvarniku.

 

Mati prečista, prosi za nas!