Izberite jezik:
header_duhovno_sredisce.jpgheader_zgodovina.jpgheader_cerkev.jpgheader_domov_2.jpgheader_druzinski_center.jpgheader_forum.jpgheader_gnidovcev_dom.jpgheader_samostan_lazaristov.jpgheader_vrt.jpg

50 let Skupnosti sv. Egidija

Ni odgovorov
s. Slavica Lesjak
Odjavljen
Zadnjič prijavljen: 1 hour 38 min od tega
Pridružen: 13.01.2011

Ne le praznovanje preteklosti, ampak izraziti odgovornost za prihodnost

»S tem praznikom niste želeli praznovati samo preteklosti, ampak tudi in predvsem z veseljem izraziti odgovornost za prihodnost. To nas spomni na evangeljsko priliko o talentih, ki govori o "človeku, ki se je odpravljal na potovanje in sklical svoje služabnike ter jim izročil svoje premoženje". (Mt 25,14) Tudi vsakemu izmed vas, ne glede na njegovo starost, je izročen vsaj en talent. Na njem je zapisana karizma te skupnosti, karizma, ki sem jo, ko sem prišel sem leta 2014, povzel s temi besedami: molitev, ubogi ter mir. Ob tem sem dodal: »Če hodite tako, pomagate, da v srcu družbe raste sočutje – kar je prava revolucija, revolucija sočutja in nežnosti – da raste prijateljstvo namesto prikazni sovraštva in ravnodušnosti.« (Srečanje z revnimi Skupnosti sv. Egidija, 15. junij 2014).

Talent skupnosti: molitev, ubogi mir

Molitev, ubogi ter mir: to je talent Skupnosti, ki je dozorel v petdesetih letih. Danes ga ponovno sprejemate z veseljem. Vendar pa v priliki eden izmed služabnikov skrije talent v zemljo in se opraviči z besedami: "Zbal sem se ter sem šel ter skril svoj talent v zemljo." (Mt 25,25) Ta človek ni znal vložiti talenta v prihodnost, saj je upošteval nasvet strahu.
 

Strah lahko okuži tudi kristjane

Danes se v svetu pogosto naseli strah. Gre za starodavno bolezen: v Svetem pismu je velikokrat zapisano povabilo, naj se ne bojimo. Naš čas pozna velike strahove pred izrednimi razsežnostmi globalizacije. Strahovi se pogosto osredotočijo na tistega, ki je tujec, drugačen od nas, reven, kakor da bi bil sovražnik. Tako se branimo pred temi osebami, ker mislimo, da tako ohranjamo to, kar imamo ali to, kar smo. Ozračje strahu lahko okuži tudi kristjane, ki, kakor služabnik v priliki, skrije dar, ki ga je prejel: ne vložijo ga v prihodnost, ne razdelijo ga z drugimi, ampak ga ohranijo zase.

Skupno gledanje v prihodnost: ne sami, ne zase. Skupaj s Cerkvijo.

Če smo sami, nas z lahkoto prevzame strah. Vaša pot pa vas usmerja k skupnemu gledanju v prihodnost: ne sami, ne zase. Skupaj s Cerkvijo. Velika spodbuda k življenju v skupnosti ter k "biti Božje ljudstvo", ki izhajata iz Drugega vatikanskega koncila, sta vam bila v pomoč na tej poti. Dogmatična konstitucija o Cerkvi (Lumen Gentium) pravi: "Vendar je Bog hotel ljudi posvečevati in zveličati ne posamič in brez vsakršne medsebojne zveze, temveč jih je hotel narediti za ljudstvo." (LG, 9) Vaša Skupnost, ki je nastala konec 60-ih let, je hči Koncila, njegovega sporočila ter duha.

Gospodova beseda je luč v temi in daje upanje na mir

Prihodnost sveta se zdi negotova. Poglejte koliko vojn je odprtih! Vem, da molite in delate za mir. Pomislimo na bolečine sirskega ljudstva, čigar begunce ste sprejeli v Evropi preko "humanitarnih koridorjev". Kako je možno po tragedijah 20. stoletja še vedno ponovno pasti v isto nesmiselno logiko? Vendar pa je Gospodova beseda luč v temi in daje upanje na mir; pomaga nam, da se ne bojimo niti pred močjo zla.

Ljubite Sveto pismo in se k njemu pogosto zatekajte

Zapisali ste besede iz psalma: "Tvoja beseda je svetilka mojim nogam, je kakor luč na moji stezi." (Ps 119,105) Božjo besedo smo sprejeli medse v duhu praznovanja. V tem duhu ste sprejeli to, kar sem želel predlagati vsaki skupnosti ob zaključku jubileja usmiljenja: naj bo ena izmed nedelj posvečena Božji besedi (Apostolsko pismo Misericordia et misera). Božja beseda vas je v preteklosti varovala pred skušnjavami ideologije in danes vas osvobaja pred grožnjo strahu. Zato vas spodbujam: ljubite Sveto pismo in se k njemu pogosto zatekajte. V njem bo vsakdo našel vir usmiljenja do revnih, tistih, ki jih je ranilo življenje ali vojna. Božja beseda je svetilka, s katero je potrebno gledati prihodnost, tudi te Skupnosti: v njeni luči se lahko berejo znamenja časov.

Še vedno je potrebno graditi globalizacijo solidarnosti in duha

Odkar je nastala vaša Skupnost, je svet postal "globalen": ekonomija in komunikacija sta se tako rekoč "združili". Vendar pa so se za mnoge ljudi, predvsem revne, zgradili zidovi. Različnosti so priložnosti za sovražnost in konflikt; še vedno je potrebno graditi globalizacijo solidarnosti in duha. Prihodnost celotnega sveta je živeti skupaj: ta ideal zahteva prizadevanje za to, da bi gradili mostove, si prizadevali za dialog, se še naprej srečevali.

Kristjanova poklicanost je biti brat vsakemu človeku

Ne gre zgolj za politično in organizacijsko dejstvo. Vsakdo je poklican, da spremeni svoje srce tako, da na drugega gleda z usmiljenjem, da postaja obrtnik miru in prerok usmiljenja. Samarijan v priliki je poskrbel za človeka, ki je bil na pol mrtev na cesti zato, "ker ga je videl in se mu je zasmilil". (Lk 10,33) Samarijan ni imel nobene posebne odgovornosti do ranjenega človeka in poleg tega je bil tudi tujec. Vendar pa je ravnal kakor brat, ker je bil njegov pogled usmiljen. Kristjanova poklicanost je biti brat vsakemu človeku, posebej revnemu, in tudi če je sovražnik. Nikoli ne recite: " Kaj se to mene tiče?" Usmiljeni pogled nas zavezuje k ustvarjalni drznosti ljubezni, ki je tako potrebna! Smo bratje vseh in zato preroki novega sveta; in Cerkev je znamenje enosti človeškega rodu, med ljudstvi, družinami, kulturami.

Obletnica: čas, v katerem je vera poklicana postati nova drznost za evangelij

Želim, da bi bila ta obletnica krščanska: ne čas za presojanje rezultatov ali težav; ne trenutek za obračune; čas, v katerem je vera poklicana postati nova drznost za evangelij. Drznost ni enodnevni pogum, ampak potrpežljivost vsakodnevnega poslanstva v mestu ter v svetu. Je poslanstvo potrpežljivega ponovnega tkanja človeškega tkiva periferij, ki sta ga raztrgala nasilje in osiromašenje; posredovati evangelij preko osebnega prijateljstva; pokazati, kako življenje postaja resnično človeško, ko je živeto poleg najrevnejših; ustvarjati družbo, v kateri nihče več ni tujec. Gre za poslanstvo premostitve meja in zidov, da bi združevali.

Ubogi so vaš zaklad

Danes, še toliko bolj, nadaljujte drzno po tej poti. Še naprej bodite ob strani otrokom periferij s Šolami miru, ki sem jih obiskal; bodite še naprej blizu ostarelim: včasih so škartirani, za vas pa so prijatelji. Še naprej odpirajte nove humanitarne koridorje za begunce vojne in lakote. Ubogi so vaš zaklad!

Bodite vedno Kristusovi

Apostol Pavel je zapisal: "Nihče naj se ne ponaša z ljudmi; vse je namreč vaše. ... Vi ste Kristusovi, Kristus pa Božji." (1 Kor 3,21.23) Vi ste Kristusovi! To je globok smisel vaše zgodovine vse do danes, vendar pa je predvsem ključ, s katerim je potrebno soočati prihodnost. Bodite vedno Kristusovi v molitvi, v skrbi za njegove najmanjše brate, v iskanju miru, saj je On naš mir. On bo hodil z vami, varoval vas bo in vodil! Molim za vas in vi molite zame. Hvala.« (Papež Frančišek članom Skupnosti sv. Egidija; Rim, 11.3.2018)


Papež obiskal Skupnost sv. Egidija ob 50-letnici delovanja: Bodite vedno Kristusovi!