Izberite jezik:
header_duhovno_sredisce.jpgheader_zgodovina.jpgheader_cerkev.jpgheader_domov_2.jpgheader_druzinski_center.jpgheader_forum.jpgheader_gnidovcev_dom.jpgheader_samostan_lazaristov.jpgheader_vrt.jpg

3. Mati Kristusova

Ni odgovorov
urednik
Odjavljen
Zadnjič prijavljen: 4 weeks 1 day od tega
Pridružen: 17.03.2010

Mati! Kako čudovita in zahtevna naloga. Bog se zaveda obojega. Kako zelo vas ceni, drage matere, kako globoko čuti z vami ob zahtevnosti vaše naloge! Tako zelo, da se je ob materi svojega Sina globoko zamislil in ustavil, – če se lahko o Bogu tako izrazimo. Pomislil je, da mora ženo, ki ji bo zaupal tako vzvišeno nalogo, obvarovati izvirnega greha. Z grehom, ki se vleče od prvih staršev, ne more v vsej čistosti vzgajati njegovega Sina. Izvirni greh je hujši od tistega, o katerem govori prerok Jeremija (Jer 31,29), ko pravi, da bodo otroci imeli skomine do tretjega roda, ker so starši jedli kislo grozdje. Izvirni greh se ne izbriše drugače kot s krstom, Marija pa je bila vnaprej obvarovana te težke zaznamovanosti, da bi lahko bila Kristusova mati.

 

Kaj je tako težkega v tem materinstvu?

 

Prva teža je sámo spočetje. Kljub vsej odgovornosti do zakona in do življenja smo že ugotavljali, da je prišlo spočetje nepričakovano. Prišlo je, ko ga je Bog hotel in Marija ga je kot Kristusova mati sprejela v duhu popolne predanosti Božji volji.

 

Drugi križ materinstva nam Sveto pismo prikazuje v preizkušnjah, ki spremljajo sámo rojstvo. V prenočišču ni bilo prostora zanjo in za Jožefa, roditi je morala v hlevu. Kot da to še ni dovolj! Ni bilo časa za počitek. Zvestoba materinski nalogi je od Marije in Jožefa zahtevala beg pred grozečo roko Heroda, ki je Novorojenemu stregel po življenju.

 

Da pot Gospodove dekle in matere ne bo lahka, ji je napovedal starček Simeon, ko sta z Jožefom prinesla dete v tempelj. Simeon jih je blagoslovil in rekel Mariji, njegovi materi: »Glej, ta je postavljen v padec in vstajenje mnogih v Izraelu in v znamenje, ki se mu nasprotuje, in tvojo lastno dušo bo presunil meč, da se razodenejo misli mnogih src« (Lk 2,34-35).

 

Ko so šli po prazničnem običaju pri Jezusovih dvanajstih letih z njim v Jeruzalem, jima je začel delati preglavice. Uboga in prestrašena mati ga z možem Jožefom išče tri dni. Ko ga najde, jima Jezus brez občutka krivde odgovori: »Kako da sta me iskala? Mar nista vedela, da moram biti v tem, kar je mojega Očeta?« (Lk 2,49).

 

Potem pa dolg Božji molk. Marija je ves čas zavzeta mati, ki razmišlja, kaj se dogaja z otrokom in kaj ji Bog sporoča ob vsem. Ni užaljena, ko gredo stvari drugače, kot si je zamislila. Tudi v Jezusovem uporu, čeprav s težavo, najde Božji načrt. Ko jo Jezus v odraslih letih na svatbi v Kani zavrne: »Kaj imam s teboj, žena? Moja ura še ni prišla« (Jn 2,4), se ne umakne, ne iz užaljenosti niti iz občutka nesposobnosti. Kot skrbna mati, ki zaupa v Božje delovanje v njej in v sinu, sporoči svatom: »Kar koli vam reče, storite« (Jn 2,5).

 

Sveta Marija – bi lahko vzdihnili –, kako težka je tvoja svetost! Mati Kristusova, kako zahtevno je tvoje materinstvo! Da, pri ljudeh je nemogoče, ne pa pri Bogu in pri tistih, ki se popolnoma predajo v njegove roke. Čudovita mati, vedno v boju za dobro otroka, vedno odprta za vse, kar ji Bog govori po otroku in po dogodkih.

 

Mati Kristusova, bodi nam zgled in v nas poživljaj spoštovanje in hvaležnost za dar materinstva.

 

Mati Kristusova, prosi za nas!