Izberite jezik:
header_duhovno_sredisce.jpgheader_zgodovina.jpgheader_cerkev.jpgheader_domov_2.jpgheader_druzinski_center.jpgheader_forum.jpgheader_gnidovcev_dom.jpgheader_samostan_lazaristov.jpgheader_vrt.jpg

3. adventna nedelja - nedelja veselja

Ni odgovorov
s. Slavica Lesjak
Odjavljen
Zadnjič prijavljen: 19 hours 50 min od tega
Pridružen: 13.01.2011

Vaša vera naj bo kvas po župnijskih skupnostih

»Dragi bratje in sestre, danes obhajamo tretjo adventno nedeljo. V prvem berilu prerok Izaija vabi vso zemljo, naj se razveseli zaradi Gospodovega prihoda, ki prinaša zveličanje svojemu ljudstvu. On prihaja odpreti oči slepim in ušesa gluhim, ozdravit hrome in neme (prim. Iz 35,5-6). Zveličanje je ponujeno vsem, vendar pa Gospod pokaže svojo posebno nežnost najbolj ranljivim, najbolj krhkim, najbolj revnim svojega ljudstva.

 

Iz besed psalma z odpevom zvemo, da so še drugi ranljivi, ki si zaslužijo poseben pogled ljubezni Boga. To so zatirani, lačni, jetniki, tujci, sirote in vdove (prim. Ps 145,7-9). To so prebivalci bivanjskih obrobij tako včeraj kot danes.

 

V Jezusu Kristusu je zveličavna Božja ljubezen postala otipljiva: »'Slepi spregledujejo in hromi hodijo, gobavi so očiščeni in gluhi slišijo, mrtvi so obujeni in ubogim se oznanja evangelij« (Mt 11,5). To so znamenja, ki spremljajo uresničevanje Božjega kraljestva. Ne glas trombe ali vojaškega zmagoslavja, ne sodbe in obsodbe grešnikov, temveč osvoboditev od zla in oznanilo usmiljenja ter miru.

 

Tudi letos se pripravljamo na obhajanje skrivnosti učlovečenja Emanuela, Boga z nami, ki dela čudeže v korist svojega ljudstva, še posebej najmanjših in krhkih. Ti čudeži so znamenja navzočnosti njegovega kraljestva. In ker je prebivalcev bivanjskih obrobij še vedno veliko, moramo prositi Gospoda, da ponovi vsako leto čudež božiča, in se mi sami ponudimo kot orodja njegove usmiljene ljubezni do drugih.

 

Da bi se primerno pripravili na to novo izlitje milosti, nam Cerkev ponuja adventni čas, med katerim smo poklicani v srcih prebuditi pričakovanje in povečati svojo molitev. V ta namen so v bogastvu različnih izročil delne Cerkve uvedle različne ljudske pobožnosti.

 

Devetnevnica Simbang-Gabi
Na Filipinih obstaja že stoletja devetnevnica v pripravi na sveti božič z imenom Simbang-Gabi (polnočna maša). V teh devetih dneh se filipinski verniki ob zori zbirajo po svojih župnijah za posebno obhajanje evharistije. Zadnja desetletja je po zaslugi filipinskih emigrantov ta pobožnost prerasla narodne meje in se uveljavila v številnih drugih državah. Že leta obhajajo Simbang-Gabi tudi v rimski škofiji in danes jo obhajamo tukaj v baziliki sv. Petra. S tem obhajanjem se hočemo pripraviti na božič v duhu Božje Besede, ki smo jo slišali in ostati stanovitni vse do dokončnega Gospodovega prihoda, kakor nam to priporoča apostol Jakob (prim. Jk 5,7). Hočemo se zavzeti, da pokažemo Božjo ljubezen in nežnost do vseh, še posebej do zadnjih. Poklicani smo biti ferment v družbi, ki pogosto ne uspe več okušati Božje lepote in izkusiti milost njegove navzočnosti.

 

In vi, dragi bratje in sestre, ki ste zapustili svojo domovino v iskanju boljše prihodnosti, imate posebno poslanstvo. Vaša vera naj bo »kvas« po župnijskih skupnostih, katerim danes pripadate. Spodbujam vas, da pomnožite priložnosti srečevanja za podelitev duhovnega in kulturnega bogastva ter se istočasno pustiti obogatiti izkušnji drugega. Vsi smo poslani skupaj graditi takšno občestvo v različnosti, ki predstavlja značilno potezo Božjega kraljestva, ki ga je začel Jezus Kristus, Božji Sin, ki je postal človek. Vsi smo poklicati udejanjati skupaj dejavno ljubezen do prebivalcev bivanjskih obrobij tako, da damo v to službo naše različne darove. S tem bomo obnovili znamenja navzočnosti Božjega kraljestva. Vsi smo poklicani skupaj oznanjati evangelij, blagovest zveličanja v vseh jezikih, da tako dosežemo čim več možnih oseb.

 

Sveto Dete, ki se ga pripravljamo častiti, zavito v revne plenice in položeno v jasli, naj vas blagoslovi in vam da moč, da boste z veseljem še naprej pričevali.« (Papež Frančišek med sveto mašo za filipinsko katoliško skupnost v Rimu, v baziliki sv. Petra, 15.12.2019)

 

Papež Filipincem: Vaša vera naj bo kvas po župnijskih skupnostih