Izberite jezik:
header_duhovno_sredisce.jpgheader_zgodovina.jpgheader_cerkev.jpgheader_domov_2.jpgheader_druzinski_center.jpgheader_forum.jpgheader_gnidovcev_dom.jpgheader_samostan_lazaristov.jpgheader_vrt.jpg

28. Kraljica brez madeža izvirnega greha spočeta

Ni odgovorov
urednik
Odjavljen
Zadnjič prijavljen: 10 weeks 2 days od tega
Pridružen: 17.03.2010

Kako zelo nam je potreben ta vzklik! Zakaj – boste mogoče rekli – saj nam je po tem, o čemer nam govori današnji vzklik, nam je Marija na videz še posebej daleč. »Lahko njej, ki je bila greha obvarovana že od samega spočetja!«, bo kdo razmišljal. »Njej je bilo vse lahko.« No, z izvirnim grehom navsezadnje tudi mi naj ne bi imeli težav. Če je bila Marija izvirnega greha obvarovana, pa smo ga bili mi rešeni s krstom. V krstni vodi se je izbrisal izvirni greh in se je pomnožila Božja milost. Kar je doživela Marija ob spočetju, se je nam zgodilo po prerojenju v svetem krstu.

 

Kaj pa je izvirni greh? Kaj se dejansko zgodi, ko se izbriše? Kdo pa je po krstu kaj drugačen? V čem je ta drugačnost? In kaj je brezmadežno spočetje pomenilo za Marijo? Bolj kot se sprašujemo, manj razumemo. Vedno, ko smo v razmišljanjih o Mariji, naleteli na težave, smo se okleni njenega Sina. Po njem vedno lahko razumemo njo, zato poglejmo, kaj se je zgodilo z Jezusom pri krstu.

 

Evangelist Matej Jezusov krst opiše takole: »Tedaj je prišel Jezus iz Galileje k Jordanu do Janeza, da bi se mu dal krstiti. Janez ga je hotel odvrniti od tega in je rekel: 'Jaz bi se ti moral dati krstiti, pa ti hodiš k meni.' Jezus je odgovoril in mu dejal: 'Pústi zdaj, kajti spodobi se nama, da tako izpolniva vso pravičnost.' Tedaj mu je pustil. Po krstu je Jezus takoj stopil iz vode, in glej, odprla so se mu nebesa. Videl je Božjega Duha, ki se je spuščal kakor golob in prihajal nadenj. In glej, glas iz nebes je rekel: 'Ta je moj ljubljeni Sin, nad katerim imam veselje'« (Mt 3,13-17).

 

Zakaj se je Jezus dal krstiti? Je njegov krst v čem podoba našega krsta? Lahko v njem odkrijemo skrivnost Marijinega brezmadežnega spočetja? Jezus se da krstiti, da se izpolni vsa pravičnost, kot sam pravi. Ta pravičnost je v neverjetni odločitvi Božjega Sina, da se podredi Očetovi volji, Njegovemu nedojemljivemu načrtu. Jezus je po Očetovi volji spočet po Svetem Duhu, po Očetovi volji je krščen s Svetim Duhom in po Svetem Duhu obujen. Kako neskončna ponižnost Božjega Sina, da vidi v tem načrtu vso pravičnost. Iz tega lahko razumemo, da je krst prav v tem, kar je storil sam Božji Sin. Gre za popolno priznanje Boga za svojega Očeta in Stvarnika. Tisto, kar sta zavrnila Adam in Eva, se lahko z našo odločitvijo in po Jezusovi popolni podreditvi pokorščini vse do smrti na križu – obnovi s krstom.

 

Adam in Eva sta prelomila zavezo Stvarnika s človekom in vzela življenje v svoje roke. Odklonila sta drevo življenja in vzela sad od drevesa spoznanja. Vir življenja sta torej prezrla in se odločila, da bosta življenje uravnavala po svojem spoznavanju, po svojih načrtih. Kar sta torej Adam in Eva zapravila, nam je ponovno pridobila Marija. Oklenila se je Božjega življenja in popolnoma podredila Božjemu načrtu.

 

Ko je bila Marija obvarovana izvirnega greha, je bilo po Božji milosti nad njo že prelomljeno prekletstvo prvih staršev, ki sta se obrnila proč od Boga. Marija je bila od samega spočetja naprej naravnana na Boga. Izvirni greh je torej v zavrnitvi Boga za Gospoda in Gospodarja življenja. Krst pomeni trdno odločitev za to, da sledimo Božjemu načrtu.

 

Marijo, brez madeža izvirnega greha spočeto, še kako potrebujemo kot priprošnjico v prizadevanju za zvestobo našemu krstu. Kako malo se zavedamo krstne milosti! Najbrž tudi zato, ker se ne zavedamo, kaj smo s krstom prejeli. Prejeli smo torej Božjo milost, ki nam omogoča, da v življenju izpolnimo načrt, ki ga ima Bog z nami, da gremo po poti, ki nam jo je pripravil On sam, ki je Pot, Resnica in Življenje.

 

Marijino življenje je življenje, potopljeno v skrivnost Boga. Marija je vso resnico odkrivala v Bogu in hodila po poti svojega Sina. Tako je opravičila dar, ki ga je prejela ob spočetju in v tem daru dopolnila svoje življenje. Naj nam pomaga, da se bomo tudi mi vse življenje oklepali krstne milosti. Da bomo polnost življenja iskali v zvestobi Jezusu. Marija je to pot že prehodila in nas želi po njej voditi.

 

Marija, brez madeža spočeta, prosi za nas!