Izberite jezik:
header_duhovno_sredisce.jpgheader_zgodovina.jpgheader_cerkev.jpgheader_domov_2.jpgheader_druzinski_center.jpgheader_forum.jpgheader_gnidovcev_dom.jpgheader_samostan_lazaristov.jpgheader_vrt.jpg

26. Kraljica prerokov

Ni odgovorov
urednik
Odjavljen
Zadnjič prijavljen: 10 weeks 2 days od tega
Pridružen: 17.03.2010

V evangeliju po Mateju beremo pojasnilo o Marijinem čudežnem spočetju. Evangelist pravi, da se je vse to zgodilo, da se je izpolnilo, kar je Gospod rekel po preroku, ki pravi: »Glej, devica bo spočela in rodila sina in imenovali ga bodo Emanuel, kar v prevodu pomeni Bog z nami« (Mt 1,23). Preroki so torej napovedovali Božji prihod na svet. Po prerokih je bilo napovedano tudi, da se bo rodil v Betlehemu, »kajti takóle je pisano po preroku: In ti, Betlehem, dežela Judova, nikakor nisi najmanjši med Judovimi voditelji; iz tebe bo namreč prišel vodnik, ki bo pasel moje ljudstvo Izraela« (Mt 2,5-6). Po preroku Izaiju se zariše tudi podoba odrešenika. Takole ga opiše: »Glej, moj služabnik bo imel uspeh, povzpel se bo in povzdignil in bo silno vzvišen. Kakor so se številni zgražali nad njim, ker je bil njegov obraz tako nečloveško iznakažen in njegova postava ni bila več podobna človeški, tako bo presenetil številne narode, kralji si bodo zatisnili usta pred njim. Tisti, ki jim ni bil oznanjen, bodo videli, tisti, ki niso slišali, bodo razumeli« (Iz 52,13-15).

 

Zadnji od prerokov, Janez Krstnik, nanj pokaže in reče: »Glejte, Božje Jagnje, ki odvzema greh sveta. Ta je tisti, o katerem sem rekel: Za menoj pride mož, ki je pred menoj, kajti bil je prej kakor jaz. In jaz ga nisem poznal, vendar sem zato prišel in krščujem v vodi, da se on razodene Izraelu« (Mt 1,29-32).

 

Ko preroki kažejo na Odrešenika, posredno ali neposredno govorijo o Mariji. Z Jezusom častijo tudi njegovo mater in jo napovedujejo. Marija je torej najprej Kraljica prerokov v tem pomenu, da je v njihovih mislih in srcih, ko napovedujejo Odrešenika.

 

Marija sama je te prerokbe poslušala kot otrok in kot dekle in jih je vzela čisto zares. Hrepenela je po napovedanem Odrešeniku. Pozorno je poslušala Božjo besedo, ki je bila oznanjena po prerokih in želela je biti pripravljena za prihod Gospodovega služabnika. V tej pozorni drži, polni pričakovanja, jo je obiskal angel in ji sporočil, da je Bog prav njo izbral, da se v njej izpolnijo davne prerokbe. Ko sprejme Božje povabilo in postane Božja mati, postane sama največja med preroki. Božjo besedo namreč sprejme, v njej se učloveči – rodi, potem pa vse življenje skrbi, da se prerokbe po njenem Sinu v celoti izpolnijo.

 

Ko Marija gleda v neznano prihodnost, ki je pogosto ne razume, je gotovo največja prerokinja. Največja po bližini Bogu, največja po ljubezni do njega in po izredni globini njenega odnosa do Božjega Sina. V njej se prerokbe uresničujejo. Svojo preroško držo ohranja med apostoli, ki zmedeni čakajo, kaj se bo zgodilo. Marija je v svoji notranji moči zagotovo že v jaslih zrla Božjega Sina; v preprostem nazareškem domu, v mizarski delavnici je verjela v njegovo izredno moč in jo napovedala svatom v galilejski Kani; v trpljenju pod križem pa je trdno upala na vstajenjsko slavo. Težko je razumeti, kako je kot preprosto dekle vse to zmogla nositi. A to je skrivnost prerokov – Božja bližina, ki se ne da prestrašiti, ne zmesti, ne ustaviti.

 

Ko Marija kot kraljica prerokov posluša Jezusovo tarnanje nad Jeruzalemom: »Jeruzalem, Jeruzalem, ki moriš preroke in kamnaš tiste, ki so poslani k tebi!« (Lk 13,34), ji gotovo od groze ledeni kri. Vendar vztraja kot resnična kraljica.

 

Tudi mi danes potrebujemo Marijo, Kraljico prerokov. Najprej se moramo ob njej učiti preroške drže. Kako težko je videti v revščini našega vsakdana, v kopici neuspehov in padcev, Božjo veličino in zaupati, da je med nami Emanuel. Kako težko je zavzeto in odgovorno vztrajati pri vsakodnevnih opravilih in verjeti, da Bog deluje, da se uresničuje njegov načrt. Kako težko je zaupati v najhujših preizkušnjah, ko izgubljamo najdražje, da je vstajenje blizu. Potrebujemo Marijo, Kraljico prerokov, da bi zaupali v tisto, česar ne vidimo, da bi o tem sanjali in si za to prizadevali.

 

Tudi Cerkev potrebuje preroke, ki jo vedno znova vodijo na pot preprostosti v zvestobi jaslim in križu. Potrebujemo jo, da nas povezuje v upanju in vabi k zvestobi v tihem delu za odrešenje posameznika, naroda in človeštva. Žal tudi danes Jezus s svojo Materjo pogosto tarna nad Cerkvijo, da mori preroke in preganja mnoge svetnike, dokler jih ne prepozna za svoje apostole. Potrebna nam je Marijina priprošnja in pomoč, da bi bili preroški v svojih pogledih in dejanjih.

 

Marija, Kraljica prerokov, prosi za nas!