Izberite jezik:
header_duhovno_sredisce.jpgheader_zgodovina.jpgheader_cerkev.jpgheader_domov_2.jpgheader_druzinski_center.jpgheader_forum.jpgheader_gnidovcev_dom.jpgheader_samostan_lazaristov.jpgheader_vrt.jpg

25. Kraljica apostolov

Ni odgovorov
urednik
Odjavljen
Zadnjič prijavljen: 10 weeks 2 days od tega
Pridružen: 17.03.2010

Ko je Marija po Svetem Duhu sprejela, da bo v njej Beseda postala človek, se ni zaprla vase, ampak je hotela to veselje prinašati drugim. »Vstala je in hitro šla v gore, v mesto na Judovem« (Lk 1,39). Ni se bala žrtev in mnogih naporov v trimesečni strežbi svoji sorodnici Elizabeti, ki je pričakovala rojstvo Janeza Krstnika. Marija hoče Kristusa posredovati drugim, pa naj bi jo stalo še toliko truda. Prav zato je že od nekdaj v Cerkvi veljala za vzornico apostolata, h kateremu je vsak kristjan kot ud skrivnostnega Kristusovega telesa poklican že s krstom in birmo (prim. C 33).

 

Ker v Cerkvi na Slovenskem še vedno drži pregovor: 'Po duhovnikih vera gor, po duhovnikih vera dol', skušajmo v Marijinem apostolatu odkriti lik uresničenega apostola, lik duhovnika, ob katerem naj se zgleduje vsak vernik. S krstom smo vsi prejeli trojno službo, ki se z mašniškim posvečenjem posebej potrdi. Poglejmo, kako je Marija, Kraljica apostolov, razumela trojno službo in v čem je zgled vsakemu apostolu.

 

Marija je odsev velikega Kralja, Kralja kraljev. Kdaj je Jezus dopolnil svoje kraljevo dostojanstvo? Na križu! Njegova popolna izročitev Bogu Očetu, popolna podreditev Očetovi volji ga dviga na najvišjo stopnjo kraljevskega dostojanstva. Po svojem križu, popolnem izpraznjenju sebe, vse pritegne k sebi. Tako tudi Marija postaja Kraljica vseh kraljic, ko se odpove vsaki samovolji in s svojim Zgôdi se sprejema Božji načrt in Božjo voljo za vodilo svojega življenja.

 

Vélika duhovnica, čeprav ni bila nikoli v ožjem pomenu besede apostol, je podoba najvišjega duhovnika Kristusa, ki svoje duhovništvo razglasi pri zadnji večerji in svojo daritev dopolni na križu. Popolno darovanje Bogu in ljudem za odrešenje človeštva predstavlja Jezusovo dovršitev duhovniške službe. Marijino vse je Jezus sam, ki ga daruje v templju, po smrti pa položi v grob. Marija po Jezusovem zgledu daje svetu sámo sebe, daruje svojega Sina in svoje življenje za odrešenje človeštva.

 

Jezusova preroška služba se kali predvsem v molku, molitvi in delu v Jožefovi nazareški delavnici. V tišini se pripravlja na svoj nastop, ki ga naznani v shodnici po besedah preroka Izaija: »Duh Gospodov je nad menoj, ker me je mazilil, da prinesem blagovest ubogim. Poslal me je, da oznanim jetnikom prostost in slepim vid, da pustim zatirane na prostost, da oznanim leto, ki je ljubo Gospodu.« (Lk 4,18-19). Marija ga v tem molku in delu posnema, zato dejansko napove njegov nastop, ko ga v Kani prosi, naj reši zadrego novoporočencev, ker je zmanjkalo vina. Oba sta preroka, ne po mnogih in velikih besedah, ampak čudovitem življenju, ki naznanja, da se je Božje kraljestvo približalo.

 

Kako preprosta a čudovita Kraljica, neverjeten apostol. Brez visokih naslovov uresniči kraljevo dostojanstvo, ker izpolni načrt, ki ji ga je Bog pripravil. Samo ona in Bog vesta, koliko stvari si je zamislila drugače, a se je podredila volji Najvišjega. Daj nam te ponižnosti, Kraljica apostolov!

 

Kako presenetljiva je tvoja duhovniška služba, Marija. Duhovnika si pogosto predstavljamo zelo drugačnega od ljudi, postavljenega za oltar, v duhovniškem ornatu. Ti pa si duhovnica pri loncih in vsakdanjih gospodinjskih opravilih. Kako čudovito služiš, úči nas tega služenja, Kraljica apostolov!

 

Molk, delo in molitev, kakšno preroštvo? Samo nekaj tvojih besed je zapisanih v evangelijih, pa te upravičeno imenujemo Kraljica prerokov in Kraljica apostolov. Saj vemo, da ne bomo uslišani zaradi mnogih besed, a skušnjava tvojih apostolov je vedno imenitnost v govorih in nastopih. Úči nas tihega dela in molitve za Božje kraljestvo, da bomo lahko preroki po tvojem srcu.

 

Marija, Kraljica apostolov, prosi za nas!