Izberite jezik:
header_duhovno_sredisce.jpgheader_zgodovina.jpgheader_cerkev.jpgheader_domov_2.jpgheader_druzinski_center.jpgheader_forum.jpgheader_gnidovcev_dom.jpgheader_samostan_lazaristov.jpgheader_vrt.jpg

23. Pribežališče grešnikov

Ni odgovorov
urednik
Odjavljen
Zadnjič prijavljen: 3 weeks 5 days od tega
Pridružen: 17.03.2010

Če hoče biti nekdo zavetje drugemu, ga mora razumeti, z njim čutiti oz. biti so-čuten z njim. Kako naj bo Marija sočutna z grešniki? Ali ve, kaj je greh? Ali ga pozna? O grešnosti pri njej vemo le, da je bila obvarovana izvirnega greha in jo zato lahko angel pozdravi kot »milosti polno«. Popolna mati! Kako naj se kot grešniki zatekamo k njej? Kako je lahko popolna žena in mati – sočutna z nami grešniki?

 

Da ne zabredemo v svoje domneve in ugibanja, je najbolje, da se oklenemo njenega Sina. Saj smo ravno včeraj razmišljali, da je Marija odsvit njegove luči. Za Jezusa vemo, da nam je bil v vsem enak, razen v grehu, kot zatrjuje apostol Pavel. Vendar se nam je, grešnim ljudem, na poseben način približal na začetku svojega javnega delovanja, ko se je postavil v vrsto grešnikov. Stopil je k Janezu Krstniku in ga prosil za krst v Jordanu, krst spreobrnjenja. Če je to le zunanje znamenje brez resnične vsebine, je to dejanje prazno. A Bog ne dela le navideznih stvari. V čem se je Jezus lahko iskreno, resnično postavil v vrsto z grešniki? Zaradi padca v greh gotovo ne. Zakaj torej? Če bolje pomislimo, je to zmogel zaradi globokega doživljanja greha v svojem življenju. »Kako?« boste rekli, »saj ni grešil.« Ni grešil, doživljal pa je resnično težo skušnjav. Ko ga je hudič skušal v puščavi, se je moral po štiridesetih dneh pošteno upreti misli, ki mu jo je ponujal hudič, da bi iz kamna naredil kruh. Sestradanemu zavrniti to misel nikakor ni lahko! Kako naj se po tridesetih letih tišine in dela v mizarski delavnici Bogu ne zdi za malo, da izgublja čas in ne pokaže svoje moči? In ko ni izbral še nobenega učenca, mar ni bila mikavna hudičeva ponudba, da zavlada svetu? Po skušnjavah nam je Božji Sin izredno blizu. In v skušnjavah, ki jih je premagoval, mu je blizu tudi sočutje z grešnikom, ki v skušnjavah pade. Zaradi teže skušnjav je njegovo sočutje toliko večje. Ker ve, kako se je vsemu težko upirati.

 

O Marijinih skušnjavah Sveto pismo ne piše, lahko pa si predstavljamo, da se je hudič ves čas motal okrog nje. Kako naj bi kači strla glavo, če se ji niti približala ni?! Prva skušnjava, ki si jo prav lahko predstavljamo, je, da ne bi sprejela težke odgovornosti, ki ji jo je Bog predložil po angelu. Kako upravičeno bi lahko rekla, da je povabilo k Božjemu materinstvu absolutno pretežka naloga zanjo.

 

Druga skušnjava je bila posledica prve. Ko je sprejela izziv, da bo Božja mati, bi si brez težav lahko domišljala, da je po tem ona nekaj tako velikega, da smo vsi okrog nje uboge reve. Napuh, ki mu je podlegla prva žena Eva, se Marije nikoli ni dotaknil, a skušnjave po njem je morala vedno premagovati.

 

Zagotovo si z lahkoto predstavljamo tudi tretjo skušnjavo, da bi vzela življenje v svoje roke in ne bi čakala, da se Bog 'predrami' in pokaže veličino svojega Sina. Kako moreče čakanje! Trideset let brez posebnih znamenj! Marija je morala premagovati skušnjavo nestrpnosti in samovolje.

 

O Božja Mati, kako blizu si nam, ko padamo pod skušnjavami. Kako dobro nas poznaš, zato si tako sočutna in razumevajoča z nami grešniki. Ti nas znaš hrabriti v skušnjavah in dvigati iz greha.

 

Marija, Pribežališče grešnikov, prosi za nas!