Izberite jezik:
header_duhovno_sredisce.jpgheader_zgodovina.jpgheader_cerkev.jpgheader_domov_2.jpgheader_druzinski_center.jpgheader_forum.jpgheader_gnidovcev_dom.jpgheader_samostan_lazaristov.jpgheader_vrt.jpg

22. Zgodnja danica

Ni odgovorov
urednik
Odjavljen
Zadnjič prijavljen: 10 weeks 2 days od tega
Pridružen: 17.03.2010

Vzklik spominja na zvezdo danico, ki je ob sončnem vzhodu najsvetlejša zvezda. Pravzaprav ne gre za zvezdo, ampak za planet Venera. Venera doseže svojo največjo svetlost malo pred sončnim vzhodom ali malo po sončnem zahodu, zato jo včasih v tem smislu imenujemo zvezda »danica«, tudi »jutranjica« ali »večernica«. Čudovita prispodoba za Marijo, ki kot Venera najmočneje zasveti v luči Sonca ob Božjem prihodu na svet – ter v vsej veličini pod križem, ko Božji Sin svet zapušča. Njena svetloba ni njej lastna, ampak je odsev Božje luči.

 

Danica je torej planet, ki je dobil ime po Veneri, rimski boginji ljubezni. Tako je tudi ta primerjava z Marijo na mestu. Marija, Zgodnja danica, je podoba ljubezni, je najlepši odsev Božje ljubezni na zemlji.

 

Vzklik »Zgodnja danica« nam torej ponuja čudovito prispodobo o Marijinih krepostih. Prva lastnost je skrita v nalogi, da naznanja nov dan, nekaj, česar sama ne pozna oz. ne vidi. Druga lastnost je, da njena svetloba dejansko ni njena, ampak je odsev Sonca. In tretja lastnost, da ima ime po rimski boginji ljubezni Veneri; v krščanstvu pa Marija predstavlja lepoto in uresničenje Božje ljubezni.

 

Marija je torej danica, ki naznanja nov dan, nov začetek, novo zavezo Boga z ljudmi. A kako dolgo je morala čakati na novo dobo, na razodetje Božje moči v svojem Sinu! Molitev, molk, pričakovanje, potrpljenje, vsakdanje delo in skrbi. V Božji logiki ni nič na hitro, za vse je potrebno potrpljenje in čas. Kako močno je moralo biti njeno zaupanje Bogu, da je zmogla sprejeti Božje materinstvo. Kakor danica nima vpogleda v dan, ki ga naznanja, tudi Marija ni vedela, kakšno bo njeno življenje. Kaj pomeni biti Božja mati in kaj pomeni roditi Božjega sina. Kako čudovita opora materam in očetom današnje dobe. Vse odgovorne starše je strah za prihodnost svojih otrok. Marsikdo reče, da v ta svet ne želi rojevati otrok. Marija je močna opora vsem, ki jih strah duši. Z njo in po njenem zgledu je je mogoče pogumno stopiti v jutro, ki ga ne poznamo.

 

Marija kot zvezda danica na neki način nima lastne lepote. Vsa je v prosojnosti za Božje delovanje. Je čudovita Božja podoba, je prisrčen Božji otrok. Bolj ko se opira na Boga, bolj žari v svoji lepoti. Tudi v tem nam je lahko blizu. Koliko hrepenenj je v naših srcih, koliko željá po izpolnjenem življenju. Dekleta in fantje iščejo prekipevajočo ljubezen. Zakonci iščejo zakonsko edinost. Starši družinski mir in srečo. Vse je mogoče uresničevati, a ničesar brez Božje luči. Polnosti življenja, tako kot Marija, nima nihče iz svoje moči. Jezus nam o tem zelo jasno spregovori ob prispodobi trte, ko pravi: »Jaz sem trta, vi mladike. Kdor ostane v meni in jaz v njem, ta rodi obilo sadu, kajti brez mene ne morete storiti ničesar« (Jn 15,5). Kakor Marija sveti le v odsevu Božje luči, lahko v njenem odsevu zasvetimo vsi, otroci, mladi in stari.

 

Marija, Zgodnja danica, je čudovita podoba Božje ljubezni. Očetje in matere, fantje in dekleta, otroci in starejši, vsi potrebujemo njen zgled in njeno priprošnjo. Slovenski narod se je k njej vedno zatekal; potrebujemo jo kot posamezniki in kot narod. Njej smo se posvetili. Potrebna nam je v pogumu, da stopamo vedno v novo prihodnost, da jo gradimo in ne gledamo le nazaj. Da verjamemo v svetel jutri, ki ga naznanja Marija, Zgodnja danica, vesela zazrta v Odrešenikov prihod.

 

Marija, Zgodnja danica, daj nam poguma in vere, da bomo v luči odrešenja gledali v prihodnost.

 

Marija, Zgodnja danica, prosi za nas!