Izberite jezik:
header_duhovno_sredisce.jpgheader_zgodovina.jpgheader_cerkev.jpgheader_domov_2.jpgheader_druzinski_center.jpgheader_forum.jpgheader_gnidovcev_dom.jpgheader_samostan_lazaristov.jpgheader_vrt.jpg

20 Sveta Trojica

2 odgovora [Zadnja objava]
Peter Žakelj
Odjavljen
Zadnjič prijavljen: 9 hours 59 min od tega
Pridružen: 10.01.2011

Oče je poslal Sina, da bi se svet po njem rešil

Tisti čas je Jezus rekel Nikodému: »Bog je svet tako ljubil, da je dal svojega edinorojenega Sina, da bi se nihče, kdor vanj veruje, ne pogúbil, ampak bi imel večno življenje. Bog namreč svojega Sina ni poslal na svet, da bi svet sodil, ampak da bi se svet po njem rešil. Kdor vanj veruje, se mu ne sódi; kdor pa ne veruje, je že sojen, ker ne veruje v ime edinorojenega Božjega Sina.« (Jn 3,16-18)

 


 

Bog namreč svojega Sina ni poslal na svet, da bi svet sodil

Današnji evangelij je na nek način protisloven. Jezus pravi, da Bog ni poslal na svet svojega Sina, da bi svet sodil, ampak da bi se svet po njem rešil.V luči teh besed se lahko oddahne in rečemo: Hvala Bogu smo odrešeni. Nobene skrbi za nas, saj Bog ne sodi, ampak hoče, da živimo. Vendar Jezus nadaljuje z na nek način protislovno izjavo: Kdor vanj veruje, se mu ne sódi; kdor pa ne veruje, je že sojen, ker ne veruje v ime edinorojenega Božjega Sina.Torej Jezus ni prišel na svet, da bi svet sodil, prišel pa je, da se ob njem opredelimo, odločimo zanj ali proti njemu. In v tej opredelitvi je že sodba.

Če nam je mar za to, kar piše v Evangeliju, se moramo zdrzniti. Življenje z Jezusom ni življenje v tekmi, da bi bili rešeni. Kdor veruje vanj je že rešen. Obsodba pa nas doleti, ko se zanj ne opredelimo. Kaj pa to pomeni? Kaj pomeni verovati vanj? Kaj pomeni opredeliti se zanj?

Evangelist Matej v sedmem poglavju niza kratke odlomke, ki nam lahko pomagajo razumeti, kaj pomeni verovati v Jezusa in ne biti v obsodbi. Prvi kratek odlomek v dveh stavkih govori o dveh poteh. Takole beremo: »Vstopíte skozi ozka vrata, kajti široka so vrata in prostorna je pot, ki vodi v pogubo, in veliko jih je, ki vstopajo po njej. Kako ozka so vrata in kako tesna je pot, ki vodi v življenje, in malo jih je, ki jo najdejo.«

Verovati v Jezusa in se izogniti obsodbi torej pomeni odločiti se za ozka vrata v življenje. Vrata resnice in neprestane rasti. Ni mogoče živeti v laži, sprenevedanju, hinavščini in udobju, ter govoriti, da smo kristjani. Kristjan se vedno odloča za pot v življenje, ki pa je zahtevna pot iskrenih odnosov brez hinavščine, mask in sprenevedanja. Hudič je oče laži in laž je široka pot v pogubo, v obsodbo. Torej verovati pomeni živeti v resnici!

Temu preprostemu odstavku sledi naslednji o tem, da drevo spoznamo po sadu: »Varujte se lažnih prerokov, ki prihajajo k vam v ovčjih oblačilih, znotraj pa so grabežljivi volkovi. Po njihovih sadovih jih boste spoznali. Se mar grozdje obira s trnja ali smokve z osata? Takó vsako dobro drevo rodi dobre sadove, slabo drevo pa slabe. Dobro drevo ne more roditi slabih sadov in slabo ne dobrih. Vsako drevo, ki ne rodi dobrega sadu, posekajo in vržejo v ogenj. Po njihovih sadovih jih boste torej spoznali.«

Kaj je Jezus v vseh letih delovanja zapustil svetu? Kakšen je njegov sad? Sad pristnega življenja je osebno pričevanje v svetosti. Ni nakopičeno bogastvo, ne slava, ne blišč, ampak lepota osebnega življenja, ki pa se nadaljuje v ustvarjanju živega občestva. Vse njegovo delo je bilo ustvarjanje Cerkve. To je njegovo delo in njegov sad. Kaj pa naš? Svetost in občestvo? Je to res naš cilj?

Kdor ne veruje je torej že v obsodbi. Ker so mnogi mislili, da je dovolj da rečejo, Gospod, mi verujemo, jim je povedal tole: »Ne pojde v nebeško kraljestvo vsak, kdor mi pravi: ›Gospod, Gospod,‹ ampak kdor uresničuje voljo mojega Očeta, ki je v nebesih. Veliko mi jih bo reklo tisti dan: ›Gospod, Gospod, ali nismo v tvojem imenu prerokovali in v tvojem imenu izganjali demonov in v tvojem imenu storili veliko mogočnih del?‹ In takrat jim bom naznanil: ›Nikoli vas nisem poznal. Pojdite proč od mene, kateri ravnate nepostavno!‹«

Uresničevati voljo Nebeškega Očeta, to je znamenje vere. Pravi vernik se ne ravna po tem, kar mu ugaja, kar si je zamislil, ampak sledi temu, kar mu naroča Oče, Bog. Prizadevanje da izpolnimo voljo Nebeškega Očeta je torej še eno od znamenj, da smo vzeli Jezusa za res in da verujemo vanj.

Lepo je torej slišati, ko Jezus pravi, da ni prišel, da bi nas sodil, ampak da bi nas rešil. A slišati moramo tudi, da smo že v obsodbi, če vanj ne verujemo. Verovati pa pomeni:

-          odločiti se za ozka vrata in strmo pot v življenje, tj. za življenje v resnici;

-          preverjati svojo pot glede na sadove, ki se kažejo na osebni rasti v svetosti in občestvu, ki ga ustvarjamo;

-          neprestano prizadevanje, da izpolnimo Božjo voljo in ne delamo po svoje.

Trije preprosti stavki naj nas prebudijo v odločitvi za Jezusa in pot odrešenja.

s. Slavica Lesjak
Odjavljen
Zadnjič prijavljen: 18 hours 31 min od tega
Pridružen: 13.01.2011

Ob prazniku Svete Trojice si želim, da bi srce vedno bolj odpirala za hvaležnost ob tej zastonjski obdarovanosti, ki smo je deležni od Očeta, ki pošilja svojega Sina na svet, da bi po veri vanj ne bili sojeni, ampak rešeni. Tudi vero smo prejeli kot povsem zastonjski dar, po izlitju Svetega Duha v nas pri sv. Krstu in v polnosti pri sv. Birmi, ki je zakrament potrditve v veri. Na nas pa je, da ta dar v sebi razvijamo in mu omogočamo rast. Hvala, Peter, da si v pridigi tako lepo nanizal, kaj to konkretno pomeni:

-  odločiti se za ozka vrata in strmo pot, tj. za življenje v resnici;

-  preverjati svojo pot glede na sadove, ki se kažejo v osebni rasti v svetosti in občestvu, ki ga ustvarjamo;

-  neprestano si prizadevati, da izpolnimo Božjo voljo in ne delamo po svoje.

 

Po tem prizadevanju se bo tudi v nas in po nas razodevalo življenje Svete Trojice.

Beni
Odjavljen
Zadnjič prijavljen: 1 week 1 day od tega
Pridružen: 19.01.2020

Torej Jezus ni prišel na svet, da bi svet sodil, prišel pa je, da se ob njem opredelimo, odločimo zanj ali proti njemu. In v tej opredelitvi je že sodba.
Svetost in občestvo? Je to res naš cilj? 

V kolikor se v odnosu do drugih ali sebe ne opredelim za Jezusa ne verujem, ne iščem več kaj od mene želi Oče, ampak kaj želim jaz od Njega. In s tem pride tudi sodba. To je zame vrtenje okoli sebe in svojih potreb. To mi jemlje življenje. Nemorem opaziti drugih, jim pomagat, se veseliti lepega, se trudit in vztrajat za dobro...  nemorem biti miren kadar trmarim po svoje. In zagotovo takrat moj cilj ni svetost in občestvo.

Lepo je torej slišati, ko Jezus pravi, da ni prišel, da bi nas sodil, ampak da bi nas rešil. A slišati moramo tudi, da smo že v obsodbi, če vanj ne verujemo. Verovati pa pomeni:
- odločiti se za ozka vrata in strmo pot v življenje, tj. za življenje v resnici;
- preverjati svojo pot glede na sadove, ki se kažejo na osebni rasti v svetosti in občestvu, ki ga ustvarjamo;
- neprestano prizadevanje, da izpolnimo Božjo voljo in ne delamo po svoje.
Trije preprosti stavki naj nas prebudijo v odločitvi za Jezusa in pot odrešenja.