Izberite jezik:
header_duhovno_sredisce.jpgheader_zgodovina.jpgheader_cerkev.jpgheader_domov_2.jpgheader_druzinski_center.jpgheader_forum.jpgheader_gnidovcev_dom.jpgheader_samostan_lazaristov.jpgheader_vrt.jpg

2. Sveta devic Devica

Ni odgovorov
urednik
Odjavljen
Zadnjič prijavljen: 4 weeks 1 day od tega
Pridružen: 17.03.2010

Kako potreben nam je ta vzklik danes. Tako poročenim kot posvečenim manjka pogumno, jasno in veselo spoznanje, da smo vsi poklicani k deviškosti. Da, prav ste slišali. Deviškost ni sram, ki se zbudi v človeku, ker ne ve, kaj naj počne s spolnostjo, ki v njem živi. Deviškost je polnost življenja, ki tvega doživljati in urediti doživljanje, ki tvega čutiti in zaupa v modro obvladovanje. Deviškost je rodovitnost tako poročenih kot posvečenih. Je tista čistost, ki izvira iz prave ljubezni, ki zna umirati sebi, da naredi prostor novemu življenju.

 

Poročeni potrebuje pogled na spolnost, ki raste iz zrele odpovedi posvečenih. Posvečeni pa potrebuje iskreno podeljene izkušnje poročenih, da bi lahko globlje doumel vso skrivnost in lepoto spolnosti. V združitvi obeh pogledov se lahko rojeva prava svetost, svetost, ki jo je uresničevala Marija, devic Devica. Poročena in Bogu posvečena hkrati. 

Pogled na spolnost je danes zastrupljen z mislijo na užitek. Vsaka odpoved je za ta svet nesmiselna. Na videz spolnost ni več tabu, vse se razgalja. Mediji prinašajo pred nas intimne zgodbe uspešnih in pomembnih ljudi, nič ni očem skrito, tako se vsaj zdi. A ni res. Najgloblja skrivnost spolnosti je globoko zakopana pod krinko lažnega užitka. Spolnost kot užitek ne deluje! Zato je znotraj te logike toliko trpljenja, toliko osamljenih žena in zdolgočasenih mož. Spolnost ne zapolni praznine človekovega hrepenenja po smislu, ampak ustvarja še večji razdor v človeku in v odnosih. Kar ni postavljeno na trden temelj darovanjske ljubezni, človeka ubija.

 

Marija je to vedela. Kot ženska je čutila lepoto odnosa, v katerega je želela stopiti z Jožefom. Težka je bila odpoved, ki jo je prineslo sporočilo Božjega angela, a ta ni skalila njunega odnosa, marveč ga je osvetlila. Posvečena Bogu je mogla biti še bolj predana Jožefu. Odpoved je tista, ki daje odnosu lepoto, ne iskanje sebe. Marijin in Jožefov pogled se je tu moral srečati. Oba sta poznala skrivnost telesne ljubezni, ki je krona, a ne naredi kralja in kraljice. Podala sta se na pot človeške veličine v čisti ljubezni. Tako sta še danes priči, da je deviškost lepota čistih duš, poročenih in posvečenih.

 

In kakšen je sad deviške duše? Odpoved iz ljubezni vedno rodi ljubezen. Ljubezen, v kateri je prostor za vsakogar. Takšna odpoved ovrednoti vsak odnos. Znotraj lepega pogleda je prostor za pravo vzgojo otrok. Ko odpoved ni breme, so otroci dar. Kjer je odpovedovanje krivica, so krivica tudi otroci. V odpovedovanju iz ljubezni je vzgoja otrok vedno vzgoja za življenje v darovanju. Starši, ki to razumejo, lahko prinašajo svoje otroke pred Gospoda, tako kot sta storila Marija in Jožef. Prav v tej odpovedi, o kateri govori vzklik Sveta devic Devica, je prostor za Marijino darovanje v templju in za neprestano odpovedovanje predstavam, ki bi jo sicer vodile pri vzgoji Jezusa. V celoti podrejena Bogu, je vedno zmogla videti otroka, ga usmerjati in izročati Bogu. Brez odpovedi se rojeva le prilaščanje, zahteva po povračilu.

 

Marija, devic Devica, úči nas tiste deviškosti, iz katere se bodo rojevali resnično ljubeči odnosi, svobodni za vzgojo tvojih otrok.

 

Sveta devic Devica, prosi za nas!