Izberite jezik:
header_duhovno_sredisce.jpgheader_zgodovina.jpgheader_cerkev.jpgheader_domov_2.jpgheader_druzinski_center.jpgheader_forum.jpgheader_gnidovcev_dom.jpgheader_samostan_lazaristov.jpgheader_vrt.jpg

2. postna nedelja

Ni odgovorov
s. Slavica Lesjak
Odjavljen
Zadnjič prijavljen: 1 hour 29 min od tega
Pridružen: 13.01.2011

»Dragi bratje in sestre, dober dan!

Ob napovedi trpljenja je učence zagrabila kriza

Evangelij današnje druge postne nedelje nas vabi k zrenju Jezusovega spremenjenja (prim. Mr 9,2-10). Ta dogodek je povezan s tem, kar se je zgodilo šest dni prej, ko je Jezus razkril svojim učencem, da bo moral 'v Jeruzalemu veliko pretrpeti, da ga bodo starešine, véliki duhovniki in pismouki zavrgli in umorili in da bo po treh dneh vstal' (Mr 8,31). Zaradi tega oznanila je Petra in druge učence zagrabila kriza in so začeli zavračali idejo, da bodo starešine Jezusa zavrgli in potem ubili. Pričakovali so namreč močnega in gospodovalnega Mesija. Jezus pa se je predstavil kot ponižen in krotak služabnik Boga, služabnik ljudi, ki bo moral po poti preganjanja, trpljenja in smrti žrtvovati svoje življenje. Kako je mogoče iti za Učiteljem in Mesijo, katerega zemeljsko življenje se bo končalo na takšen način? Tako so oni mislili. Odgovor je ravno v spremenjenju. Kaj je Jezusovo spremenjenje? Je vnaprejšnje vstajenjsko prikazanje.

Namen spremenjenja

Jezus je vzel s seboj tri učence, Petra, Jakoba in Janeza in 'jih peljal na visoko goro' (Mr 9,2). Tam je za trenutek pokazal svojo slavo, slavo Božjega Sina. Ta dogodek spremenjenja bo omogočil učencem, da se bodo na pozitiven način soočili z Jezusovim trpljenjem, ne da bi jih to pogubilo. Videli so ga, kako bo po trpljenju, v slavi. S tem jih Jezus pripravlja na preizkušnjo. Spremenjenje učencem pomaga, pa tudi nam, razumeti, da je Jezusovo trpljenje skrivnost bolečine, predvsem pa je dar Jezusove brezmejne ljubezni. Po dogodku Jezusove spremenitve na gori tudi bolje razumemo njegovo vstajenje. Za razumevanje skrivnosti križa je potrebno vnaprej vedeti, da ta, ki trpi in je poveličan, ni samo človek, ampak je Božji Sin, ki nas je s svojo zvesto ljubeznijo vse do smrti odrešil. Oče je tako obnovil svojo mesijansko izjavo o Sinu, ki jo je že izrekel ob reki Jordan po krstu in spodbudil: 'Poslušajte ga!' (v. 7). Učenci so poklicani z zaupanjem in upanjem hoditi za Učiteljem, kljub njegovi smrti, saj se mora Jezusovo božanstvo razodeti na križu, preko njegove smrti ravno na ta način, da je evangelist Marko v stotnikova usta položil izpoved vere: 'Resnično, ta človek je bil Božji Sin!' (15,39).

Obrnimo se sedaj v molitvi na Devico Marijo, človeško stvaritev, ki je bila s Kristusovo milostjo notranje spremenjena. Z zaupanjem se izročimo v njeno materinsko pomoč, da bomo z vero in velikodušnostjo nadaljevali pot postnega časa.« (Papež Frančišek v nagovoru pred opoldansko molitvijo Angelovega češčenja na Trgu sv. Petra, 25.2.2018)


********************


Po molitvi in blagoslovu

»Dragi bratje in sestre, te dni je pogosto moja misel pri ljubljeni in izmučeni Siriji, kjer se je ponovno okrepila vojna, še posebej na vzhodnem delu Ghouta. Ta mesec februar je bil eden najbolj nasilnih med sedemletnim spopadom. Na stotine, tisoče civilnih žrtev, otrok, žena in ostarelih, je bilo prizadetih po bolnišnicah.  Ljudje si ne morejo preskrbeti hrane. Bratje in sestre, vse to je nečloveško! Ne moremo se bojevati proti zlu z drugim zlom. Zato odločno pozivam, da takoj preneha nasilje in se omogoči dostop humanitarni pomoči, torej hrani in zdravilom ter da se evakuira ranjene in bolne! Molimo k Bogu, da se bo to takoj zgodilo. Zdrava Marija, milosti polna…«


 

Papež Frančišek: S spremenjenjem je Jezus učence pripravil na preizkušnjo