Izberite jezik:
header_duhovno_sredisce.jpgheader_zgodovina.jpgheader_cerkev.jpgheader_domov_2.jpgheader_druzinski_center.jpgheader_forum.jpgheader_gnidovcev_dom.jpgheader_samostan_lazaristov.jpgheader_vrt.jpg

19 Vsi sveti - Pogled onstran zemeljskega

1 odgovor [Zadnja objava]
Peter Žakelj
Odjavljen
Zadnjič prijavljen: 1 hour 5 min od tega
Pridružen: 10.01.2011

Govor na gori

 

Ko je zagledal množice, se je povzpel na goro. Sédel je in njegovi učenci so prišli k njemu. Odprl je usta in jih učil:

 

Blagri

 »Blagor ubogim v duhu,

kajti njihovo je nebeško kraljestvo.

Blagor žalostnim,

kajti potolaženi bodo.

Blagor krotkim,

kajti deželo bodo podedovali.

Blagor lačnim in žejnim pravičnosti,

kajti nasičeni bodo.

Blagor usmiljenim,

kajti usmiljenje bodo dosegli.

Blagor čistim v srcu,

kajti Boga bodo gledali.

Blagor tistim, ki delajo za mir,

kajti imenovani bodo Božji sinovi.

Blagor tistim, ki so zaradi pravičnosti preganjani,

kajti njihovo je nebeško kraljestvo.

Blagor vam, kadar vas bodo zaradi mene zasramovali, preganjali in vse húdo o vas lažnivo govorili. Veselite in radujte se, kajti vaše plačilo v nebesih je veliko. Tako so namreč preganjali že preroke, ki so bili pred vami.« Mt 5,1-12

 


 

Pogled onstran zemeljskega

 

Tokrat sem se v razmišljanju ob današnjem evangeliju in prazniku ustavil pri drugem delu blagrov. Ne toliko, kaj naj počnemo, ampak kaj bomo pridobili v večnosti, če živimo po poti blagrov. Ob pojmih: nebeško kraljestvu, gledanje Boga, Božji sinovi, sem se vprašal, kako močan motiv nam predstavljajo te ponudbe. Si predstavljate, da vam nekdo ponudi npr. odličen avto, novo hišo ipd. Kakšni občutki se zbudijo v nas ob tem? Če smo le malo iskreni, najbrž moramo priznati, da so to veliko konkretnejše ponudbe od nebeškega kraljestva ipd. Ali je zato tako težko živeti pot blagrov, ker premalo razmišljamo o nagradi, ki nam je ponujena?

Poglejmo si blagre od blizu. V prvih blagrih Jezus blagrujejo tiste, ki, ne iščejo potešitve za svoja hrepenenja na tem svetu, ampak se veselijo nebes, kjer bo vse to v polnosti uresničeno. Niso nesrečni, ker so za ta svet preveč nespametni, da bi jim pripadal, - s svojim uboštvom, bodo pridobili nebeško kraljestvo, deželo podedovali, dobili tolažbo, usmiljenje, potešena bo njih lakota.

Današnji praznik nas prav izziva, da se vprašamo, koliko je naš življenjski cilj nebeško kraljestvo, kako v miru smo, ko nam stvari ne gredo in si rečemo – s krotkostjo, ponižnostjo in potrpežljivostjo si pridobimo nebeško kraljestvo. Tam bo vse na svojem mestu. Tako nas blagri pravzaprav vzgajajo najprej h krotkosti in potrpežljivosti. Spodbujajo nas, da v zavesti ohranjamo misel, da je božje kraljestvo tisto, ki bo v polnosti izpolnilo naša pričakovanja. Če tu ni uspehov, še ne pomeni, da je življenje prazno in zavoženo. Nasprotno! Blagri nas izzivajo, da se sprašujemo po večnosti in živimo zanjo vsak trenutek. Nebeško kraljestvo je namenjeno tistim, ki po njem hrepenijo, ne tistim, ki pozabljajo, da so ustvarjeni za nebesa.

Pomenljiva je tudi obljuba: da se bomo imenovali Božji sinovi oz. otroci. Kako globoko je v nas želja, da bi imeli ime, da bi ljudje o nas dobro govorili, da bi se ne spotikali ob nas! Pa vendar je prva naloga nas, ki verujemo, hrepenenje po tem, da nas bo Bog imenoval svoje sinove. Da bo rekel: »Pridite blagoslovljeni mojega Očeta, pripravil sem vam prostor.« Ali obračamo pogled od priznanja s strani tega sveta k Bogu, v večnost? Ni najpomembnejše, kaj pravijo drugi, ampak kaj pravi Bog.

Prisrčna je tudi obljuba, da bomo Boga gledali, če bo naše srce čisto. Kakšna nagrada je gledati Boga, če po tem ne hrepenimo?! Koliko stvari nam stopa dnevno pred oči. Kako poln slik je ta svet. Lepo je, da jih lahko občudujemo, vprašanje pa je, ali v sebi ohranjamo misel na tistega, ki jih je ustvaril, ki je za vsem tem. Ali si govorimo iz dneva v dan, Bog kako si ti velik in lep, ko je že to, kar vidim, tako lepo in popolno.

Ob blagrih se torej sprašujem, koliko je naš pogled naravnan na večnost, na srečanje z Bogom. Če hočem kaj vlagati v ta cilj, ga moramo imeti pred seboj. Nesmiselno je praznovati praznik vseh svetih, če nas ves čas spremljajo mnogi cilji, le po nebeškem kraljestvu nikoli ne strmimo, po gledanju Boga ne hrepenimo, in se mogoče tega, da bi nas imenovali Božji sinovi celo sramujemo.

Ko tako razmišljam, se zdi zelo jasno, da je pot blagrov mogoče živeti le, če nas dnevno vodi globoka misel na Boga. To misel je mogoče ohranjati le s pogovorom z Bogom – redno molitvijo, premišljevanjem Božje besede in z zakramenti. Sicer nas ta svet potegne vase in vse, kar nas obkroža postaja končni cilj. Namesto, da bi kazalo k Bogu, nas od Boga odvrača. Zatemnjuje pogled k njemu in nas slepi s trenutnimi potešitvami.

Naj nam priprošnja vseh svetih pomaga, da se bomo vedno bolj veselili nebeškega kraljestva, gledanja Boga in tega da smo Božji otroci.

s. Slavica Lesjak
Odjavljen
Zadnjič prijavljen: 2 hours 1 min od tega
Pridružen: 13.01.2011

Hvala tudi za to lepo pridigo, Peter! Ob zahvalni nedelji pa iz srca HVALA za vse, kar si in kar prejemamo po tebi!

Od letošnjih duhovnih vaj me blagri še veliko bolj nagovarjajo, kot so me prej, posebej privlačna pa se mi pot življenja po blagrih kaže, ko jih gledam uresničene v življenju naših svetih bratov in sester. V njihovem življenju se potrjuje sklepna misel iz pridige, »da je pot blagrov mogoče živeti le, če nas dnevno vodi globoka misel na Boga. To misel je mogoče ohranjati le s pogovorom z Bogom – redno molitvijo, premišljevanjem Božje besede in z zakramenti. Sicer nas ta svet potegne vase in vse, kar nas obkroža postaja končni cilj. Namesto, da bi kazalo k Bogu, nas od Boga odvrača. Zatemnjuje pogled k njemu in nas slepi s trenutnimi potešitvami.«

Naj bodo naši sveti bratje in sestre naši zvesti priprošnjiki pri Bogu, da nam bo v veselje naše vsakdanje prizadevanje za rast nebeškega kraljestva med nami; da se bomo iz srca veselili gledanja Boga in dejstva, da smo Božji otroci.