Izberite jezik:
header_duhovno_sredisce.jpgheader_zgodovina.jpgheader_cerkev.jpgheader_domov_2.jpgheader_druzinski_center.jpgheader_forum.jpgheader_gnidovcev_dom.jpgheader_samostan_lazaristov.jpgheader_vrt.jpg

19. Hiša zlata

Ni odgovorov
urednik
Odjavljen
Zadnjič prijavljen: 10 weeks 2 days od tega
Pridružen: 17.03.2010

Koliko je zlatih hiš, bogato opremljenih stanovanj. A pogosto je v teh hišah prav malo Marijinega. Mariji so dragocene jasli, v katere lahko položi Odrešenika; zlat je križ, na katerem je viselo odrešenje; zlat je meč trpljenja, ki jo prebada na poti vere. Zláto je pri njej vse, kar je Božji dar in kar je v službi odrešenja. Nobena stvar ni tako vredna kot odrešenje. Največja vrednost torej – zlató – je odrešenje sámo. In ona je dom temu odrešenju. Je hiša, ki sprejema to zlato.

 

Ko razmišljamo o hiši, verjetno najprej pomislimo na dom. Ob misli na dom pa si vsi želimo neke urejenosti in miru. Vendar Marija, hiša zláta, ni imela mirnega doma po naših predstavah. Prva drama se je odvila v Betlehemu. Marija ni našla bivališča, kjer bi lahko dostojno in v miru rodila. Njen dom je postalo revno bivališče med pastirji, tujci. Kako je zmogla v tej revščini ustvariti dom? Kako je mogla v tem neredu in presenečenju graditi notranji mir in ta mir prinašati drugim?

 

A drama njenega doma se nadaljuje. Iz Betlehema se ni mogla vrniti na svoj dom, ampak je morala na beg v Egipt, zaradi nevarnosti, ki je pretila novorojenemu detetu. Ponovna bolečina, nov nemir. Mar ni ironično, pripisati Mariji begunki naziv Hiša zláta? Revščina, begunstvo, nestalnost. Kaj je tu trdnega in lepega kot zlato?

 

Ko Jezus v sveti družini odraste, sreča Andreja in Janeza. Ta dva ga vprašata: »Rabi (kar v prevodu pomeni učitelj), kje stanuješ?« Rekel jima je: »Pridita in bosta videla.« Šla sta torej in videla, kje stanuje, ter ostala pri njem tisti dan (Jn 1,38-39). Marijin dom, Jezusovo zavetje navdušuje, kljub vsemu, kar ga neprestano pretresa. Ko mu neki pismouk reče: »Učitelj, za teboj bom hodil, kamor koli pojdeš«, mu Jezus zelo nazorno pove o svojem domu: »Lisice imajo brloge in ptice neba gnezda, Sin človekov pa nima, kamor bi glavo naslonil« (Mt 8,19-20).

 

Hiša zlata ni zlati, mirni, tihi domek, o katerem ljudje radi sanjamo. V njem ni vse pospravljeno in urejeno, kot si želi skrbna gospodinja in mati. Jezus v Lazarjevi hiši lepo pove Marti, kaj je tisti dom, o katerem on sanja in ki ga želi ustvarjati med nami. Ko Marta tarna nad svojo sestro, ki sedi pri Jezusovih nogah in ga posluša, medtem ko se ona muči s postrežbo, ji Jezus pojasni: »Marta, Marta, skrbi in vznemirja te veliko stvari, a le eno je potrebno. Marija si je izvolila dobri del, ki ji ne bo odvzet« (Lk 10,41-42).

 

Marijo lahko razumemo kot Hišo zlato prav v njeni izredni pozornosti do Boga in sočloveka. V njej najde dom Bog sam, ker je vsa odprta za njegovo besedo, njegovo oznanilo. Njeni načrti o mirnem domu in želje po družinski sreči ne onemogočijo srečanja z angelom. Bog ima vedno prednost v njenem domu. Po Njem se njen dom, ona sama, ta hiša, vedno pozlati. Kot žena je Hiša zlata, polna odprtosti za skrivnostno lepoto ženske in matere. Njeno materinstvo se uresničuje v enaki pozornosti do Božje previdnosti, ki vodi njen dom. Ker je Bog edini gospodar v njenem domu, je Hiša zlata tudi na begu. Tudi Jožef sprejme to čudno Božjo logiko in se umiri, kljub strašni skrbi, kako bo preživel ubogo družino na begu.

 

Marija je Hiša zlata tudi pri vzgoji otroka. Nič ne gre po njenih načrtih. Otroka ne razume, a išče Božjo voljo in spreminja svoje predstave po tem, kar ji Bog daje doumeti. Je Hiša zlata za apostole po vstajenju. Sprejme jih v svoje okrilje, kot svoje otroke, izgubljene zaradi smrti ljubljenega Učenika. V njej je vedno sveti mir, mir, ki raste v zaupnem odnosu z Gospodom.Naši domovi bodo zlati le, če bo v njih na prvem mestu Bog sam. Nobena kriza ne more uničiti dóma, nobeno brezdomstvo in begunstvo ne more uničiti dóma, ki ga ustvarja odnos z Bogom.

 

Marija, Hiša zlata, daj, da bomo izbrali tisti delež, ki nam ga nihče ne more vzeti!

 

Marija, Hiša zlata, prosi za nas!