Izberite jezik:
header_duhovno_sredisce.jpgheader_zgodovina.jpgheader_cerkev.jpgheader_domov_2.jpgheader_druzinski_center.jpgheader_forum.jpgheader_gnidovcev_dom.jpgheader_samostan_lazaristov.jpgheader_vrt.jpg

18 Kristus Kralj - prišel je da pričuje za resnico

1 odgovor [Zadnja objava]
Peter Žakelj
Odjavljen
Zadnjič prijavljen: 7 hours 25 min od tega
Pridružen: 10.01.2011

Jezus pred Pilatom

Tedaj je šel Pilat spet v sodno hišo, poklical Jezusa in mu rekel: »Si ti judovski kralj?« Jezus mu je odgovoril: »Praviš ti to sam od sebe ali so ti drugi povedali o meni?« Pilat je odvrnil: »Sem mar Jud? Tvoj narod in véliki duhovniki so te izročili meni. Kaj si storil?« Jezus je odgovoril: »Moje kraljestvo ni od tega sveta. Ko bi bilo moje kraljestvo od tega sveta, bi se moji služabniki bojevali, da ne bi bil izročen Judom, toda moje kraljestvo ni od tod.« Pilat mu je rekel: »Torej si ti vendarle kralj?« Jezus je odgovoril: »Ti praviš, da sem kralj. Jaz sem zato rojen in sem zato prišel na svet, da pričujem za resnico. Kdor je iz resnice, posluša moj glas.« Jn 18,33-37

 


 

Prišel sem na svet, da pričujem za resnico

 

Nedelja Kristusa kralja je. Vedno znova me preseneča podoba tega kralja. Vsi si prizadevamo, da bi izpadli vedno in povsod čim lepši, Bog pa si za svojo kraljevsko podobo izbere obsojenca na smrt. Prav grozljivo. Kako to? Kako to, da je zanj takšna podoba, kraljevska podoba, podoba kralja? Odgovor nam daje Jezusovo pojasnilo, zakaj je prišel na svet. Prišel je, da pričuje za resnico. Torej je služabnik resnice. Tudi kot kralj, je še vedno služabnik resnice. Njegova naloga je vedno in povsod, izpolniti Očetovo voljo. Čeprav na drugem mestu pravi, da je on pot, resnica in življenje, je vedno služabnik Očetu. Kraljuje s služenjem – najprej svojemu Očetu, potem ljudem. Nikoli pa ničesar ne dela po svoje, kakor bi mu ugajalo. Najbolj je torej uresničen kot kralj, ko do konca služi Resnici. Sodni proces zaradi te službe, je dokončno povišanje Kralja – služabnika resnice!

Temeljna drža našega kralje je torej služenje resnici. Pomislimo malo, kakšna je ta resnica, ki jo Jezus oznanja. Njegova prva naloga je oznaniti božje kraljestvo, ki se je približalo. To je kraljestvo za vse, grešne, kruljave, zavržene, zaničevanje. Jezus si prizadeva, da bi to kraljestvo približal vsem, zato največ svojega delovanja preživi med preprostimi in ubogimi, zavrženimi in bolnimi. Želi jim prinesti tolažbo in vero v to, da so ljubljeni.

Druga resnica, ki ji služi, je podoba Boga. Bog ni v prvi vrsti sodnik, ki bo obsodil grešnika, ampak je v prvi vrsti dobri in usmiljeni Oče. Je tisti, ki se sklanja k vsakemu grešniku, če le ta hoče sprejeti svojo grešnost, jo prizna in se pokesa, kakor mlajši sin, ki se vrne; prostitutka ki išče ljubezen; gobavec, ki pride nazaj z zahvalo. Bog je dobri Oče, ki ni prišel, da bi pogubil, ampak da bi človeka osvobodil greha, krivde in smrti.

Potem je tu resnica o življenju. Ljudje so si po svoje razlagali trpljenje. Če je kdo zbolel, so rekli, nekdo je bil kriv. Če je kdo umrl v nesreči, so reklo, gotovo je hudo grešil. Če je narod zadela huda preizkušnja, je bilo to znamenje, da so skrenili s poti. Jezus pa oznanja, da je trpljenje del življenja. Je del padle narave, ki pričakuje odrešenje. Tudi del njegovega življenja, ker se bori za resnico. Trpljenje postaja sredstvo odrešenja, ne znamenje prekletstva. Z Jezusom trpljenje dobi novo razsežnost.

Karkoli se že dogaja človeku, Bog vodi življenje vsakega in vseh skupaj. On je Gospodar življenja in smrti in nič ni prepuščeno naključju. Kljub težkim preizkušnjam, ostaja Bog vedno ljubeči in usmiljeni oče. Kljub temu, da dopusti, da celo božji Sin umre na križu, ni krut in brezbrižen, ampak dober, sočuten in usmiljen.

Jezus pričuje še o drugi resnici o življenju, to je, da življenje ni v tem, da zberemo čim več zase, ampak da umiramo sebi, da bi se v nas uresničila božja podoba, tista, ko nam jo je Bog podaril ob rojstvu. Zato svari pred hlepenjem po bogastvu, moči in slavi.

Jezus prinaša med nas resnico o ljubezni. Ljubiti zanj ne pomeni ostajati ujet v zakone pravičnosti, ampak presegati logiko: zob za zob, oko za oko. Ljubiti pomeni odpuščati, kakor nam je Bog odpusti. Pomeni biti najprej hvaležen za božjo ljubezen. Zavedati se, da je življenje dar. In ne nazadnje, ljubiti pomeni dati življenje za druge. Ljubezen je smisel življenja!

Takšen je naš kralj. V službi resnici gre do konca. Čeprav je kraljestvo, ki ga oznanja, kraljestvo veselja, to kraljestvo ni ljubljeno. Ljudje bi radi bili sami svoji gospodarji. Vse diktature se začnejo s potvarjanjem resnice. Si diktator ali služabnik resnice? Jezus nas je poklical v življenje, da pričujemo za resnico in da v pričevanju zanjo vztrajamo do konca. Kaj je najtežje v službi resnice? To, da bomo nujno na poti tistemu, ki bi si rad resnico razložil po svoje, sebi v korist. Zvestoba resnici, Bogu samemu, bo vedno trn v peti temu svetu in otrokom tega sveta. Jezus nam kaže, da se zvestoba resnici, kljub trpljenju vedno izplača.

s. Slavica Lesjak
Odjavljen
Zadnjič prijavljen: 20 hours 38 min od tega
Pridružen: 13.01.2011

Hvala, Peter, za tako lepo pridigo na nedeljo Kristusa Kralja vesoljstva! Čeprav v Kijevu nisem imela računalnika, sem, hvala Bogu, lahko preko mobitela prišla do nje in se v času molitve ustavljala ob poudarkih, ki so se me še posebej dotaknili:

»Vedno znova me preseneča podoba tega Kralja… Bog si za svojo kraljevsko podobo izbere obsojenca na smrt… Prišel je, da pričuje za resnico… je služabnik Resnice… Kraljuje s služenjem – najprej svojemu Očetu, potem ljudem. Nikoli pa ničesar ne dela po svoje, kakor bi mu ugajalo. Najbolj je uresničen kot kralj, ko do konca služi Resnici…

Kakšna je ta resnica?

-          Da je Božje kraljestvo za vse, grešne, kruljave, zavržene, zaničevanje

-          Da Bog ni v prvi vrsti sodnik, ampak dobri in usmiljeni Oče, ki ni prišel, da bi pogubil, ampak da bi človeka osvobodil greha, krivde in smrti.

-          Da je trpljenje del življenja in sredstvo odrešenja, ne znamenje prekletstva.

-          Da Bog vodi življenje vsakega in vseh skupaj in ni krut in brezbrižen, ampak dober, sočuten in usmiljen.

-          Da življenje ni v tem, da zberemo čim več zase, ampak da umiramo sebi, da bi se v nas uresničila Božja podoba.

-          Da ljubiti pomeni odpuščati, kakor nam je Bog odpusti. Biti hvaležen za Božjo ljubezen. Zavedati se, da je življenje dar. Ljubiti pomeni dati življenje za druge