Izberite jezik:
header_duhovno_sredisce.jpgheader_zgodovina.jpgheader_cerkev.jpgheader_domov_2.jpgheader_druzinski_center.jpgheader_forum.jpgheader_gnidovcev_dom.jpgheader_samostan_lazaristov.jpgheader_vrt.jpg

17. Roža skrivnostna

Ni odgovorov
urednik
Odjavljen
Zadnjič prijavljen: 10 weeks 2 days od tega
Pridružen: 17.03.2010

Ko se ustavimo ob tem vzkliku, začutimo, kako globoko navdihnjeni so vzkliki naših litanij. Ste kdaj pomislili, da bi lahko marsikatero Marijino lastnost povezali z rožami. Pa ji le enkrat rečemo »Roža«, in sicer Roža skrivnostna. Lahko bi bila Roža prekrasna ali čudovita, pa je Mati čudovita. Lahko bi bila namesto Roža skrivnostna, Žena skrivnostna, pa ni! Že to nam lahko veliko pove. Boste rekli: zakaj? Roža je vedno oznaka za nekaj lepega in se ne more skvariti. Žena pa lahko podleže skušnjavi, kakor se je zgodilo Evi v raju. Roža vabi s svojo skrivnostjo v svet svoje čudovite lepote in nima pri tem nobenega slabega namena. Ne zavaja, pa naj jo gledamo od daleč ali pa se ji čisto približamo. In prav to je podoba Marije.

 

O kakšni skrivnosti govorimo pri Mariji? Najgloblja in najčudovitejša skrivnost Marije je njeno spočetje po Svetem Duhu. Angel ji je pojasnil to skrivnost: »Sveti Duh bo prišel nadte in moč Najvišjega te bo obsenčila, zato se bo tudi Sveto, ki bo rojeno, imenovalo Božji Sin« (Lk 1,35). In Marija, preprosto dekle, zmore ohraniti skrivnost zase, brez slabega namena. Jožef, njen zaročenec je opazil, da je noseča. Ker je bil pravičen, pravi Sveto pismo, jo je hotel skrivaj odsloviti. Šele ko mu je angel rekel: »Jožef, Davidov sin, ne boj se vzeti k sebi Marije, svoje žene; kar je spočela, je namreč od Svetega Duha. Rodila bo sina in daj mu ime Jezus, kajti on bo svoje ljudstvo odrešil grehov« (Mt 1,20-21), je razumel, za kaj gre. O čudežnem spočetju tudi teta Elizabeta ni slišala po Mariji, saj jo pozdravi s to zavestjo, še preden se o vsem pogovorita. Marija torej skrivnosti o čudežnem spočetju ne razkriva, kako to?

 

Marija se zaveda, da te skrivnosti ne more sporočiti sama. Tako kot se je razodela njej, se bo morala razodeti drugemu. Sama je pri tem oznanilu popolnoma nemočna. Kako naj pojasni to skrivnost Jožefu, če mu Bog tega ne bo pomagal razumeti. Ko v zaupanju čaka na Božje delovanje, se stvari urejajo same. Jožef je v svoji pravičnosti lahko doumel, da Marija ni pokvarjena. Videl je njeno čudovito lepoto, lepoto skrivnostne rože. Vedel je, da grdega ni v njej, ni pa mogel razumeti, kaj se dogaja. Jožefova pravičnost in Marijina čudovita duhovna lepota sta prostor, v katerem Bog razodeva svojo skrivnost in oba zavaruje pred zmoto. Marijina lepota je prostor skrivnosti. Njen molk to skrivnost le poglobi in daje prostor Božjemu delovanju. Jožef jo v pravičnosti Božjega služabnika zmore sprejeti.

 

Čudovita lepota, molk in neverjetna skrivnost, trije pojmi, ki jih danes tako redko srečamo. Obremenjeni smo z rezultati. Iz vsega moramo narediti privlačne zgodbe, da bi dosegli čim širši krog. V svetu reklam ni prostora za skrivnosti. Razgaljamo vsako dobro dejanje pod pretvezo skrbi za oznanjevanje. A prav naša, pogosto kričava dobrota, izgubi vsako lepoto in resnično moč.

 

Marija, Roža skrivnostna, nas vabi, da zaupamo, da bo Bog razodel tisto, kar je najlepše in najboljše. Mi ne moremo biti oznanjevalci skrivnosti, smo lahko le njeni varuhi. Svetovno znane osebnosti se pogosto prav zaradi razgaljene lepote in skrivnosti razblinijo v nič. Tihe veličine pa, tako kot Marija, svetijo skozi stoletja. Kako potrebni smo te njene notranje moči, ki zmore zadržati skrivnost v tihem molku. Kako potrebna je ta skrivnostna Mati današnji Cerkvi, ki se boji, da ne bo opažena in slišana.

 

Marija, Roža skrivnostna, prosi za nas!