Izberite jezik:
header_duhovno_sredisce.jpgheader_zgodovina.jpgheader_cerkev.jpgheader_domov_2.jpgheader_druzinski_center.jpgheader_forum.jpgheader_gnidovcev_dom.jpgheader_samostan_lazaristov.jpgheader_vrt.jpg

12. Devica častitljiva

1 odgovor [Zadnja objava]
urednik
Odjavljen
Zadnjič prijavljen: 3 weeks 5 days od tega
Pridružen: 17.03.2010

Kako drugače zveni čast pri Mariji, kakor pa čast v naši družbi tudi med nami kristjani. Delimo si častne naslove, položaje, funkcije itd. Pomembni smo, če smo na visokih položajih in če opravljamo pomembna dela. Elizabeta pa Marijino čast vidi drugače: »Blagoslovljena ti med ženami, in blagoslovljen sad tvojega telesa! Od kod meni to, da pride k meni mati mojega Gospoda?« (Lk 1,43-44). Njena čast je v tem, da jo je Bog izbral za svojo služabnico in mu je v tej vlogi pripravljena služiti. Kot takšno jo Elizabeta najlepše počasti, ko ji pravi: »Blagor ji, ki je verovala, da se bo izpolnilo, kar ji je povedal Gospod!« Vsa veličina je spet v Gospodu, njena čast je v Njem, ki mu ona zaupa. Tako smo vedno znova pri Marijini temeljni logiki, ki jo izpove v svoji hvalnici, ko pravi: »Moja duša poveličuje Gospoda in moj duh se raduje v Bogu, mojem Odrešeniku, kajti ozrl se je na nizkost svoje služabnice« (Lk 1,47-48a).

 

Mi pa bi si radi prisvojili prva mesta v 'shodnici in na gostijah', da bi nas ljudje pozdravljali in se nam klanjali. Domišljamo si, kako smo pomembni, kako brez nas svet ne bi stal.

 

Tudi v tem vzkliku »Devica častitljiva« nas Marija vodi k svojemu Sinu. Tudi on si ni prilaščal časti in veličine, pa bi si jo nedvomno lahko. Ko je stopil v vrsto grešnikov pred Janezom Krstnikom, se je Janez ustavil in mu rekel: »Jaz bi se ti moral dati krstiti, pa ti hodiš k meni.« Jezus je odgovoril in mu dejal: »Pústi zdaj, kajti spodobi se nama, da tako izpolniva vso pravičnost« (Mt 3,14-15).

 

Če se nam je morda zdel pred tem vzklik »Marija častitljiva« preprost in lahkoten, pa postaja v tej luči neverjetno težak. Tudi če ne hlepimo po pomembnih položajih, si vendarle želimo biti cenjeni in opaženi. Če drugega ne, si žena navadno želi uspešnega moža, mož pa lepo ženo, s katero bi se lahko postavljal. Prav tako si želimo tiste osnovne časti – če temu lahko tako rečemo – da bi nas imeli za normalne in razumne.

 

A Marijina častitljivost je prej v njeni nori poslušnosti Bogu kot v danes očitno častni nalogi. Tiho služenje enemu otroku, pozoren in tih odnos s skromnim in prav tako tihim možem Jožefom ji je zadoščal. Nikjer je ne srečamo kot pomembne matere še bolj pomembnega sina. Zaupala je in verjela v pomembnost vsakodnevnih drobnih nalog, biti služabnica skriti veličini Božjega Sina. Čudna čast? Služiti Gospodarju, ki jo povabi v tveganje razpada zaročnega odnosa, v nerazumljeno vlogo nezakonske matere, na pot matere begunke, v bolečo vlogo matere sina, ki umre na križu kot obsojenec.

 

Pri Bogu je pomembno vedno le eno, to da smo njegovi ljubljeni otroci. To je največja čast, iz katere sledi veselje, da mu lahko služimo.

 

Marija, Devica častitljiva, pomagaj nam prav razumeti naše dostojanstvo in nas varuj pred praznimi častmi.

 

Marija, Devica častitljiva, prosi za nas! 

milena
Odjavljen
Zadnjič prijavljen: 1 year 19 weeks od tega
Pridružen: 13.01.2011

 Preljubi, 

kako polne so te besede, posebej še: 

"Prav tako si želimo tiste osnovne časti – če temu lahko tako rečemo – da bi nas imeli za normalne in razumne."

Ta osnovna čast je nujna v vsakem odnosu. Pa v resnici si je nismo sposobni medsebojno priznavati. 

 

Gospod bi se zjokal nad nami, mi pa jočemo nad našimi otroki. Po moje ta jok pomaga le, če mu dodamo še molitev. 

 

Gospod, te lepo prosim za milost molitve zase, za otroke in za vse, s katerimi vzpostavljam stik, delovni, prijateljski, soseski ali le poslovni.