Izberite jezik:
header_duhovno_sredisce.jpgheader_zgodovina.jpgheader_cerkev.jpgheader_domov_2.jpgheader_druzinski_center.jpgheader_forum.jpgheader_gnidovcev_dom.jpgheader_samostan_lazaristov.jpgheader_vrt.jpg

1. Sveta Marija

Ni odgovorov
urednik
Odjavljen
Zadnjič prijavljen: 4 weeks 1 day od tega
Pridružen: 17.03.2010

Ob misli na svetost se verjetno naše predstave največkrat ustavijo pri popolnosti. V mislih imamo človeka, ki ne greši, ki je zazrt v nebesa in ga nič zemeljskega ne moti. Življenje svetnika oz. svetnice se v naših predstavah ves čas dviga proti vstajenjski zarji. A resničnost pravzaprav ni takšna. Svetost je pot vzponov in padcev, pot med upanjem in obupom, med lučjo in temo. Tako je tudi z Marijo. Sveta ni zato, ker bi od samega začetka vedela, kaj Bog od nje pričakuje in ker bi ves čas hitela k vnaprej zastavljenemu cilju. Sveta je zaradi nenehnega sprejemanja Očetove volje, ki je bila pogosto drugačna od njenih predstav. Tako kot je cilj njenega sina Jezusa, da izpolni Očetovo voljo, tako je tudi njen cilj, da vedno znova odgovori na Božje povabilo z besedami: Zgôdi se.  

 

Tako se v preprosti ženi skozi njeno življenje uresničuje Božja volja, ki v njej razkriva čudovito podobo ženske, žene in matere. Izklesati Božjo podobo v teh treh dimenzijah je pot svetosti. Vanjo bomo zrli kot moški in ženske, kot njeni otroci. Naj bo Marijin lik izziv, da bi kot moški znali ceniti njeno lepoto, pa ne le njeno, ampak lepoto vsake ženske. Naj bo Marijina svetost izziv, da moški najdejo pravo mesto ob Mariji in pravo mesto ob ženski. Za ženske pa je razmišljanje povabilo, da v njej še bolj odkrivajo tisto lepoto, ki jim jo je ob spočetju podaril Bog stvarnik. To bo preprosta a zahtevna zgodba ženske, žene in matere, ki nas vse vabi na pot svetosti.

 

»Sveta Marija« – je torej povabilo, da se zazremo v Marijino svetost. Kot zdrava ženska je v sebi začutila Božje poslanstvo, postati žena in mati. Kar je čutila do Jožefa, je tudi uresničila. Stopila je v preprost odnos z njim, mu razkrila svojo željo po skupnem življenju in z njim stopila na pot zaroke. Videla se je že v podobi žene in matere, a ji je angel prekrižal načrte. Njena svetost je bila v tem, da ni protestirala. Sveto pismo nam jo predstavlja, kako ponižno sprašuje Gospodovega sla, kako naj postane Božja mati, saj še ni stopila v zakonsko skupnost in je še ni potrdila s tem, da bi se možu popolnoma predala. A Bog vedno preseneča. Želela si je svetosti, a nikoli ni razmišljala, da bo ta zahtevala od nje celó sramoto, da rodi nezakonskega otroka. Čuden Bog, čudna pot svetosti! Marija vseeno tvega v zaupanju Bogu. Marijina svetost je v popolnem Zgodi se, tudi ko se mora posloviti od želje po mirnem zakonskem in družinskem življenju. Njena svetost je v Zgôdi se: ko se mora odpovedati svojim predstavam, kako biti ženska, kako biti žena in kako biti mati.

 

Na takšno pot svetosti se poda tudi Jožef. Tudi on nima pred očmi izrisanega življenja po Božjih načrtih. Že na samem začetku skupne poti z Marijo, Bog naredi vse drugače, kot si sam predstavlja. Podobno kot njegova zaročenka, se sprašuje, kaj naj stori, da bo prav. Ker je odprt za Božjo voljo, je dovolj prostora za Gospodovega poslanca, ki mu pojasni, kaj se dogaja. Njegova pravičnost se dopolni s popolno podrejenostjo Božji volji. Kakor Marija reče angelu, naj se zgodi, kakor Bog hoče. Ko bomo v tem mesecu zazrti v Marijo, lahko ob njej hkrati odkrivamo čudovit lik svetega Jožefa.

 

Tvegajmo v tem Marijinem mesecu stopiti na pot Marijine svetosti, v odpovedovanju lastnim predstavam, kaj se mora zgoditi, kaj morajo biti ljudje okrog nas in kako se mora do nas obnašati Bog. Ob vzklikih Lavretanskih litanij bomo odkrivali različne vidike Marijine svetosti. Vzklikov je več kot je dni v mesecu maju, zato bomo nekatere preskočili. A iz misli ob vzklikih, ob katerih se bomo ustavili, bodo morda jasneje zasvetili tudi tisti, ki jih bomo opustili.

 

Sveta Marija, daj nam poguma, da bomo s teboj vsak dan stopali na pot svetosti!

 

Sveta Marija, prosi za nas!