Izberite jezik:
header_duhovno_sredisce.jpgheader_zgodovina.jpgheader_cerkev.jpgheader_domov_2.jpgheader_druzinski_center.jpgheader_forum.jpgheader_gnidovcev_dom.jpgheader_samostan_lazaristov.jpgheader_vrt.jpg

1. postna nedelja: Nikoli v pogovor s hudičem!

Ni odgovorov
s. Slavica Lesjak
Odjavljen
Zadnjič prijavljen: 20 hours 21 min od tega
Pridružen: 13.01.2011

Nikoli se ne pogovarjajmo s hudičem!

»Na prvo postno nedeljo nam evangelij (glej Mt 4,1-11) pripoveduje, kako je po krstu v reki Jordan 'Duh odvedel Jezusa v puščavo, da bi ga hudič skušal'. Jezus se pripravlja na svoje poslanstvo oznanjevalca nebeškega kraljestva in to s štirideset dnevnim postom, kakor Mojzes in Elija v Stari zavezi (glej 2 Mz 24,18; 1 Kr 19,8).

 

Trije hudičevi poskusi

Ob koncu tega postnega obdobja, vdre skušnjavec, hudič, ki trikrat poskuša Jezusa pahniti v težave. Prva skušnjava se začne z dejstvom, da je Jezus lačen, in hudič mu predlaga: 'Če si Božji Sin, reci, naj ti kamni postanejo kruh.' A Jezusov odgovor je jasen: 'Pisano je: ›Človek ne živi samo od kruha, ampak od vsake besede, ki prihaja iz Božjih ust.‹' Sklicuje se na Mojzesa, ko se spominja ljudstva na dolgi poti skozi puščavo, kjer se je naučil, da je njegovo življenje odvisno od Božje besede (glej 5 Mz 8,3).

 

Pri drugem poskusu hudič postane bolj pretkan in tudi on navaja svete spise. Strategija je jasna: če imaš veliko zaupanje v Božjo moč, jo torej preizkusi, saj sami spisi zatrjujejo, da mu bodo na pomoč prišli angeli. A tudi tukaj se Jezus ne pusti zbegati, kajti kdor veruje, vé, da se Boga ne postavlja na preizkušnjo, ampak se zaupa njegovi dobroti. Na besede Svetega pisma, ki jih je instrumentalizirano interpretiral hudič, Jezus odgovori z naslednji navedkom: 'Pisano je tudi: ›Ne preizkušaj Gospoda, svojega Boga!‹'

 

Tretji poskus razkrije resnično hudičevo misel: ker prihod nebeškega kraljestva pomeni začetek njegovega poraza, bi hudobec hotel Jezusa odvrniti od izpolnitve njegovega poslanstva, s tem ko mu ponudi perspektivo političnega mesijanstva. A Jezus zavrne idolatrijo človeške moči in slave ter na koncu nažene skušnjavca z besedami: 'Pobêri se, satan, kajti pisano je: ›Gospoda, svojega Boga, môli in njemu samemu služi!‹' In na tej točki k Jezusu, ki je zvest v izročitvi Očetu, pristopijo angeli in mu strežejo.

 

Nikoli se pogovarjati s hudičem!

Jezus se s hudičem ne pogovarja. Odgovarja mu z Božjo besedo, ne svojo. Mi se v skušnjavi mnogokrat začnemo pogovarjati s skušnjavo, se pogovarjati s hudičem. Nikoli se pogovarjati s hudičem! Jezus s hudičem naredi dvoje: ali ga nažene stran, ali pa mu odgovori z Božjo besedo. Bodite pazljivi! Nikoli se pogovarjati s skušnjavo, nikoli se pogovarjati s hudičem!

Tudi danes satan vdira v življenje oseb, da bi jih skušal s svojimi mamljivimi predlogi; svoj glas pomeša z mnogimi glasovi, ki hočejo udomačiti vest. Z več strani prihajajo sporočila, ki vabijo, naj se 'pustimo skušati' in doživimo opojnost prekrška. Jezusova izkušnja nas uči, da je skušnjava poskus, da bi namesto Božje poti prehodili alternativne poti, ki nam dajejo občutek samozadostnosti, uživanja življenja, ki je namenjeno samo sebi. A vse to je iluzorno: kaj kmalu se zavemo, da bolj ko se oddaljujemo od Boga, bolj se čutimo nezaščiteni in nemočni pred velikimi eksistencialnimi problemi.

 

Devica Marija, Mati Njega, ki je zdrobil glavo kači, naj nam pomaga v tem postnem času, da bomo čuječi pred skušnjavami, da ne bomo podlegli nobenemu idolu tega sveta, da bomo sledili Jezusu v boju proti zlu; in tako bomo tudi mi uspeli biti zmagovalci kakor On.« (Papež Frančišek v nagovoru pred opoldansko molitvijo Angelovega češčenja, na Trgu sv. Petra, 1.3.2020)

 

Papež med opoldanskim nagovorom: Nikoli se ne pogovarjajmo s hudičem!

 

Frančišek pozval k molitvi za vse, ki bežijo pred vojno

 

Papež Frančišek bo postne duhovne vaje spremljal iz Vatikana